Acasă Noutăți Val de incidente sau fapte interzise în context electoral. Polițiștii au dat peste 70 de sancțiuni contravenționale

Val de incidente sau fapte interzise în context electoral. Polițiștii au dat peste 70 de sancțiuni contravenționale

de Comunicatul
0 comentariu

„La acest moment, vă pot confirma că activitatea de asigurare a protecției transporturilor buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secțiile de vot s-a încheiat fără probleme. 

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare au avut obligația de a fi prezenți la secțiile de vot, la ora 18.00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare, precum și fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.
De la acest moment și până mâine dimineață la ora 6, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor asigura protecția locațiilor în care sunt organizate secții de vot pentru alegerile europarlamentare și locale de mâine.

Efectivele MAI au obligația să predea mâine secțiile de votare președinților birourilor electorale cu sigiliile intacte.

Mâine dimineață, la ora 6,00, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare, în prezența celorlalți membri, vor verifica urnele, cabinele, existența listelor electorale, a buletinelor de vot și a ștampilelor necesare votării.

Pe parcursul acestei zile, structurile MAI au acordat în continuare atenție sesizărilor cu privire la producerea unor incidente electorale. 

Astfel, au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 nu s-au confirmat, iar 33  sunt în curs de verificare.
 
Au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale, respectiv 53 de avertismente și 17 amenzi în valoare de 21.300 de lei. De asemenea, s-au întocmit dosare penale cu privire la 31 de posibile infracțiuni.

Din punct de vedere a frecvenței faptelor sesizate, aproximativ 73 la sută au vizat continuarea acțiunilor de promovare electorală după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin publicarea de materiale cu mesaj electoral pe rețele de socializare, iar 13 la sută s-au referit la posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor. 

În cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, acolo unde în urma verificărilor, s-a constatat că cele sesizate se confirmă, s-au aplicat imediat sancțiuni conform prevederilor legale.  

Permiteți-mi să vă prezint și alte sesizări primite în cursul zilei de azi.

1. Într-o comună din Călărași, primarul în funcție a sesizat faptul că un candidat și persoane din anturajul acestuia oferă sume de bani alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze.  În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

2. Polițiștii dintr-o localitate din județul Brăila au fost sesizați, prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un cetățean ar fi primit 150 de lei de la un consilier al unui partid politic, cu scopul de a vota un anumit candidat. 
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor, suma de bani fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.

3. Un cetățean dintr-o comună din jud. Maramureș a sesizat faptul că într-o secție de votare s-a montat o camera audio-video. În urma deplasării echipajului de poliție la fața locului s-a constatat că, în această dimineață, primarul comunei și un cetățean au montat o cameră de supraveghere cu scopul de a filma procesul electoral. În prezența organelor de poliție, camera de supraveghere a fost demontată și scoasă din incinta secției de votare. La acest moment se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la violarea confidențialității votului, faptă prevăzută și pedepsită Codul Penal.

Efectivele MAI rămân mobilizate pentru a asigura intervenția rapidă și cercetarea cu celeritate a tuturor sesizărilor privind comiterea unor fapte nelegale în context electoral. 

Pe parcursul zilei de mâine vom susține periodic declarații de presă pentru a vă oferi detalii despre misiunile efectivelor MAI pentru desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor. Prima declarație va avea loc la ora 8 dimineața”, a declarat reprezentantul MAI.

Campanie electorală plină de evenimente. Aproape 1.300 au fost înregistrate la poliție

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.