Acasă Noutăți Un tunel lăsat în paragină timp de 32 de ani a redevenit prioritate. Autoritățile alocă până la 150 de milioane de euro ca să-l repare

Un tunel lăsat în paragină timp de 32 de ani a redevenit prioritate. Autoritățile alocă până la 150 de milioane de euro ca să-l repare

de Comunicatul
0 comentariu

Politicieni cu ochelari de cal și lipsă de viziune au condus România ani în șir. Ultima dovadă este tunelul Palas construit după planurile inginerului Anghel Saligny, acum mai bine de un secol. Prin el, trenurile intrau direct în Portul Constanța. A fost, însă, închis în urmă cu 32 de ani și lăsat în paragină. Acum autoritățile îl declară de interes național și alocă până la 150 de milioane de euro ca să-l repare și să-l lungească.

Marcel Ciolacu: Continuăm să investim în dezvoltarea portului Constanța. Ținta e transformată în hub logistic la Marea Neagră. Finanțăm cu peste 750 milioane de lei lucrările de reabilitare pentru al doilea acces feroviar.

Ce nu spune premierul este că investiția, pe lângă reabilitarea și electrificarea a 3,5 kilometri de linie din zona Palas și până în port, presupune și repararea și lungirea unui tunel de 500 de metri construit acum mai bine de 100 de ani și închis în urmă cu trei decenii.

Iulia Stanciu – jurnalist Digi24: Acest tunel, prin care treceau trenurile încărcate cu marfă în portul Constanța, a fost construit după planurile inginerului Anghel Saligny în anul 1900. De-a lungul timpului s-a degradat, iar în 1992 autoritățile l-au închis. Acum este plin de pietre, apa, mâl, iar în fața lui a crescut vegetație înaltă de 2-3 sau chiar 4 metri.

George Varsami, șeful Serviciului de documentare și arhivă din cadrul Administrației Portului Constanța: În 1909, la inaugurarea portului Constanța, prin tunel treceau deja trenuri care transportau mărfuri. Din cauza infiltrațiilor, tunelul a fost dezafectat. Au fost scose șinele și neapărat trebuie lucrări de consolidare. Este pericol și pentru Șoseaua Mangaliei, și pentru blocurile din jur. Se poate prăbuși oricând dacă nu vor exista aceste lucrări de consolidare.

Doi ani vor dura lucrările, estimează Ministerul Transporturilor. Mai întâi trebuie găsit constructor care să le facă.

George Varsami, șeful Serviciului de documentare și arhivă din cadrul Administrației Portului Constanța: Se ocolește foarte mult ca să ajungi în port, aceasta este o cale directa. Din Palas imediat ar intra trenurile cu mărfuri în portul Constanța și ar ajuta foarte mult reabilitarea acestui tunel.

Constanța este cel mai mare port de la Marea Neagră, însă capacitatea de transport feroviar este mult redusă din cauza liniilor nereparate și nemodernizate. După invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, autoritățile române au început în regim de urgență eliberarea liniilor de vagoanele vechi de la CFR Marfă prin care crescuseră copacii și repararea a zeci de kilometri de șină. S-au investit circa 300 de milioane de lei.

Între timp a fost pornit și un program de modernizare a infrastructurii feroviare a portului în valoare de 4 miliarde de lei: bani de la buget și fonduri europene. Deocamdată s-a semnat un singur contract în valoare de 377 milioane de lei.

Editor : A.P.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.