Acasă Noutăți Ultimele ore din viața unui condamnat la moarte. David susține de peste un deceniu că este nevinovat și a primit o ultimă lovitură

Ultimele ore din viața unui condamnat la moarte. David susține de peste un deceniu că este nevinovat și a primit o ultimă lovitură

de Comunicatul
0 comentariu

Un bărbat din Missouri, SUA, care urmează să fie executat marți pentru uciderea fostei iubite își susține și pe ultima sută de metri nevinovăția. „Nu poți arăta remușcări pentru ceva ce nu ai făcut”, a spus el pentru presa locală.

David Hosier, de 69 de ani, urmează să fie executat prin injecție letală pentru uciderea Angelei Gilpin, mamă a doi copii, și a soțului acesteia, Rodney Gilpin, în 2009.

Hosier și-a susținut nevinovăția după condamnare, argumentând-o prin lipsa de probe fizice care să îl lege de locul crimei și dând vina pe avocații incompetenți pe care i-a avut în timpul procesului. Însă luni a epuizat toate formele de contestație, astfel că Hosier urmează să devină al doilea deținut executat în Missouri anul acesta și al șaptelea din Statele Unite, potrivit USA Today.

„Nu aș spune că este împăcat”, a declarat avocatul lui Hosier, Jeremy Weis, pentru sursa citată.

Cum a ajuns să fie suspectat de crimă

Hosier și soții Gilpin locuiau în apartamente vecine în Jefferson City, Missouri. Cei trei s-au întâlnit prima dată la un bar local.

În 2008 sau 2009, în timp ce soții Gilpin erau despărțiți, Hosier și Angela Gilpin au început o relație amoroasă. Nu este clar cât de mult a durat aceasta, dar Angela a decis în final să rămână cu soțul ei și a încheiat relația cu Hosier, care a spus în anumite cercuri că dacă Angela nu se întoarce la el, atunci el „ar pune capăt cumva” situației.

Cu două săptămâni înainte de a fi ucisă, Angela a cerut un ordin de restricție împotriva lui Hosier și își căuta alt apartament, scriindu-i proprietarului că nu mai poate locui lângă Hosier. „Ma sperie. Nu știu ce va face mai departe”, i-a spus ea.

Cu o zi înainte de crime, Hosier i-a lăsat un mesaj vocal unui prieten în care spunea că va „termina cu asta” și l-a sunat și pe altul spunându-i că va „termina cu problemele”, arată documentele instanței.

Angela și Rodney Gilpin au fost găsiți morți

În dimineața de 28 septembrie 2009, un vecin i-a găsit pe soții Gilpin morți, pe pragul apartamentului lor. Amândoi fuseseră împușcați de mai multe ori.

Nu a durat mult până când poliția a găsit cererea Angelei Gilpin pentru un ordin de protecție împotriva lui Hosier, în care spunea instanței că acesta o urmărește și o hărțuiește în fiecare zi. Poliția l-a arestat pe Hosier câteva ore mai târziu.

Atunci când polițiștii i-au percheziționat mașina, au găsit 15 arme de foc, inclusiv un pistol-mitralieră STEN, muniție și un bilet scris de mână în care spunea: „Dacă ești cu cineva, nu-l minți, nu te juca cu el. Fii sincer cu el și spune-i dacă este ceva în neregulă. Dacă nu o faci, ți se poate întâmpla asta.”

Cine este David Hosier

Este cel mai mic dintre cei trei frați și a crescut în Indiana, în anii 1950 și 1960.

Când avea doar 16 ani, tatăl său, ofițer de poliție, a fost împușcat și ucis în timp ce încerca să prindă un suspect de crimă, iar acest incident l-ar fi marcat profund și l-a transformat în bărbatul care a devenit mai târziu.

„Mi-am pierdut cel mai bun prieten”, a spus Hosier pentru Kansas City Star, într-un interviu recent.

Evenimentul a marcat începutul unei spirale descendente pentru Hosier, a spus familia sa într-un videoclip transmis guvernatorului, în speranța că acesta va transforma pedeapsa cu moartea în închisoare pe viață.

„A fost supărat pe toate femeile din viața lui, inclusiv pe mine și pe mama mea, dar nu a fost așa înainte de a muri tatăl meu”, a spus sora lui, Kay Schardien.

La vârsta de 19 ani, Hosier s-a înrolat în Marina SUA, căsătorindu-se în acest timp, dar divorțând înainte de a fi eliberat.

S-a recăsătorit ulterior, în 1980, și a avut un fiu și o fiică. Acea căsătorie s-a încheiat în 1987, la un an după ce fusese internat în secția de psihiatrie a unui spital de stat.

În 1993, Hosier a recunoscut că și-a bătut iubita de atunci și a fost condamnat la opt ani de închisoare. A fost eliberat condiționat în 1997.

David Hosier susține că nu există probe împotriva lui

Avocații lui Hosier au susținut în apelurile făcute că din dosar lipsesc dovezile fizice care să-l lege pe acesta de locul crimei, iar expertiza balistică nu a stabilit o legătură între muniția folosită la crime și armele lui.

Aceștia mai spun că avocații din timpul procesului au fost incompetenți, pentru că nu au refuzat doi membri ai juriului incompetenți și nu au citat un martor esențial în cursul stabilirii adevărului.

Hosier a mai susținut că judecătorul care a prezidat procesul și a stabilit condamnarea sa ar fi fost în conflict de interese, după ce l-a urmărit penal în 1998 pentru că nu a plătit pensia alimentară pentru copii.

Guvernatorul republican din Missouri, Michael Parson, a respins luni cererea de clemență a lui Hosier, una dintre ultimele sale șanse de a evita pedeapsa cu moartea.

„Angela Gilpin a fost ucisă de David Hosier pentru că nu a mai vrut o relație romantică cu el. El nu arată nicio remuşcare pentru gestul acesta fără sens”, a spus Parson într-un comunicat prin care și-a anunțat decizia.

Starea de spirit a lui Hosier înainte de ziua execuției

Hosier a fost plasat în izolare pe 14 februarie, după ce Curtea Supremă din Missouri a stabilit data execuției pe 11 iunie. În luna mai, a fost internat pentru insuficiență cardiacă.

Weis a descris starea lui Hosier ca fiind „deteriorată” de când a fost mutat la izolare.

Weis a spus că Hosier a dezvoltat o relație foarte apropiată cu consilierul său spiritual, reverendul Jeff Hood, singurul care i-a adus puțină lumină în aceată perioadă neagră.

Hosier a mai declart pentru presa locală că îi pare rău că soții Gilpin au fost uciși („nimeni nu merită așa ceva”), dar își menține nevinovăția chiar și în ultima clipă, când nu mai poate să facă nimic.

Editor : D.C.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.