Acasă Noutăți TAROM vrea să mărească salariile angajaților, după anularea zborurilor de pe Otopeni. Care e situația pe aeroport

TAROM vrea să mărească salariile angajaților, după anularea zborurilor de pe Otopeni. Care e situația pe aeroport

de Comunicatul
0 comentariu

Toate cursele TAROM programate marţi până la această oră au decolat de pe Aeroportul „Henri Coandă”, după ce luni zeci de curse au fost anulate din cauza „indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului”. Zeci de piloți au anunțat că nu sunt apți pentru muncă și au invocat probleme de sănătate. Doar că pasagerii au decontat problemele din compania de stat în care angajații reclamă probleme uriașe și spun că le-a ajuns cuțitul la os. Marți, la sediul companiei, va avea loc încă o ședință cu reprezentanții personalului în vederea stabilirii unei majorări salariale pentru angajați.

Compania TAROM a încheiat un acord cu personalul navigant pentru derularea operaţiunilor de zbor în regim normal, astfel încât marţi dimineaţa toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât şi externe, se desfăşoară conform programărilor de zbor, informează operatorul aerian naţional.

„Compania TAROM a continuat dialogul cu reprezentanţii personalului navigant, în urma situaţiei de luni, 8 iulie, prin care numeroase zboruri au fost anulate, ca urmare a declaraţiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, şi anunţă încheierea unui acord pentru normalitate şi derularea operaţiunilor de zbor în regim normal. În dimineaţa zilei de 9 iulie toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât şi externe, se desfăşoară conform programărilor de zbor”, se arată într-un comunicat al companiei.

În ceea ce priveşte sosirile, încă sunt curse anulate, curse interne, ca urmare a faptului ca luni aeronavele care le operau nu au ajuns la destinaţie, pentru a putea reveni cu pasageri.

În continuarea dialogului între Consiliul de Administraţie al companiei şi reprezentanţii personalului navigant TAROM, în cadrul întâlnirii de lucru comune s-a ajuns la un acord pe aspecte de natură salarială invocate de personalul navigant. Măsurile agreate vor fi negociate în cadrul Contractului Individual de Muncă cu membrii echipei.

„În urma situaţiei întâmpinate luni, 8 iulie, aceea de anulare a numeroase zboruri ca urmare a declaraţiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, compania TAROM îşi cere scuze pasagerilor săi pentru tot disconfortul creat şi depune toate eforturile pentru a reduce impactul pe care această situaţie îl are asupra planurilor lor de călătorie. Compania a oferit alternative pentru pasagerii afectaţi de aceste anulări, iar echipa de asistenţă este în contact direct cu pasagerii pentru a oferi informaţii detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opţiuni disponibile”, subliniază sursa citată.

Compania caută în continuare soluții. Marți, la sediul companiei, va avea loc încă o ședință cu reprezentanții personalului în vederea stabilirii unei majorări salariale pentru angajați. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre o mărire de 1.500 de euro în etape și mărirea dirunei externe la 240 de euro pentru un pilot comandant și la 200 de euro pentru copilot.

Luni, aeroportul era plin de sute de oameni care au aflat că nu mai pot zbura din cauza anulării a aproximativ 52 de curse. Piloții companiei Tarom au protestat din cauza condițiilor de muncă și a conducerii deficitare din companie. Ei au spus că nu pot zbura din motive medicale.

Protestul spontan al piloților TAROM a cauzat pierderi uriașe pentru companie. Aproximativ 2,5 milioane de euro au fost pierdute în doar o zi.

Deocamdată, conpania Tarom nu a făcut niciun anunţ oficial referitor la rezultatul discuţiilor cu reprezentanţii piloţilor, la reglementarea situaţiei zboruruilor sau la compensaţii pentru cei afectaţi de numeroasele anulări de zboruri.

Ce nemulțumiri au piloții TAROM

Printre nemulțumiri, angajații TAROM au menționat și alimentația necorespunzătoare, unformele vechi, dar și salariile mici. Angajații spun că au semnalat aceste nereguli în ultimele 8 luni, pe diverse căi, însă conducerea nu a luat nicio măsură.

„Această nerespectare a reglementărilor pune în pericol atât sănătatea noastră, cât şi siguranţa operaţiunilor de zbor. Considerăm că este de prisos să justificăm importanţa unei alimentaţii adecvate în acord cu legea în vigoare. Uniformele personalului navigant TAROM, vechi şi incomplete, nu respectă standardele de protecţie a muncii (Legea 319/2006 şi HG 355/2007). Aceasta afectează direct siguranţa personalului în timpul operaţiunilor şi compromite imaginea profesională a companiei. Siguranţa la bordul aeronavelor noastre depinde de echipamente corespunzătoare şi de condiţii de muncă adecvate, ceea ce în prezent nu este garantat”, afirmă piloții.

Piloții nu au fost mulțumiți nici de discuțiile care s-au purtat azi cu Ministerul Transporturilor.

„Astăzi ne-am angajat în negocieri cu Ministerul Transporturilor, fără rezultate concrete. În loc să se rezolve problemele semnalate, s-a recurs la amânări şi ameninţări cu înlocuirea personalului cu echipaje de la companii concurente. Această lipsă de acţiune a culminat cu o pierdere financiară semnificativă pentru TAROM. În doar câteva ore de protest, compania a înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, sumă care ar fi fost suficientă pentru a acoperi majorările salariale pe un an întreg. Facem un apel urgent către conducerea TAROM şi autorităţile competente să ia măsuri imediate şi concrete pentru remedierea problemelor semnalate. Este esenţial să se asigure condiţii de muncă corespunzătoare, să se respecte legislaţia privind siguranţa şi să se ofere beneficii conforme cu standardele industriei, pentru a menţine siguranţa şi profesionalismul operaţiunilor noastre”, afirmă sindicatul piloţilor, potrivit sursi citate anterior. 

Editor : B.C.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.