Forța ONU de menținere a păcii (UNIFIL) din sudul Libanului susține că tancurile israeliene au pătruns cu forța într-una dintre bazele sale, duminică dimineață. Acesta este cel mai recent incident, dintr-o serie de ciocniri între IDF și „Căștile albastre” în ultimele zile.
Într-o declarație, Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a transmis că două tancuri ale Forțelor de Apărare Israelului (IDF) au distrus poarta principală a unui post din Ramyah, în apropiere de granița cu Israelul, și „au intrat cu forța în bază” pentru a le cere „Căștilor albastre” să plece, scrie BBC.
Aproximativ două ore mai târziu, în apropiere s-au auzit zgomote de arme, iar fumul a pătruns în bază, provocând iritații ale pielii și reacții gastro-intestinale în cazul a 15 soldați ONU.
Aceste incidente au fost „încălcări șocante”, se spune în declarație.
Informația vine după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut UNIFIL să se îndepărteze de zonele în care au loc lupte „imediat”.
Într-o declarație video emisă de biroul său duminică, Benjamin Netanyahu a cerut ca UNIFIL să-și scoată trupele „în afara pericolului”, susținând că prezența lor în regiune le-a făcut „ostatici ai Hezbollah-ului”.
Israelul s-a confruntat cu condamnarea internațională pentru cazurile anterioare în care „Căștile albastre” au fost rănite în sudul Libanului – IDF recunoscând responsabilitatea în unele cazuri.
„Pentru a patra oară în tot atâtea zile, reamintim IDF și tuturor actorilor obligațiile lor de a asigura securitatea personalului și proprietăților ONU și de a respecta în orice moment inviolabilitatea sediilor ONU”, a transmis UNIFIL.
ONU a descris încălcarea postului său în Ramyah drept „o încălcare flagrantă suplimentară a dreptului internațional”.
UNIFIL a mai adăugat că sâmbătă trupele israeliene au blocat forțele de menținere a păcii să efectueze o mișcare logistică „critică” în apropiere de Meiss El Jebel, tot lângă graniță.
Israelul a cerut anterior UNIFIL să se retragă spre nord cu 5 km după ce a lansat o invazie care vizează grupul armat Hezbollah. ONU a refuzat până acum această cerere.
Aproape 10.000 de soldați de menținere a păcii din 50 de țări sunt staționați în Liban, alături de aproximativ 800 de oameni care constituie personal civil.
Din 1978, „Căștile albastre” patrulează zona dintre râul Litani și granița recunoscută de ONU dintre Liban și Israel cunoscută sub numele de „Linia Albastră”.
Înainte de incidentele de duminică, cinci soldați ai forțelor de menținere a păcii au fost răniți în ultimele zile.
Sâmbătă, forța ONU a declarat că un soldat a fost împușcat la sediul său din orașul Naquora. Cu o zi înainte, IDF a declarat că trupele sale sunt responsabile pentru un incident în care două trupe UNIFIL din Sri Lanka au fost rănite.
Joi, doi soldați indonezieni au fost răniți, căzând dintr-un turn de observație, după ce un tanc israelian a tras spre acesta.
Aceste incidente au provocat reacții dure din partea mai multor aliați ai Israelului, inclusiv Franța, Italia și Spania. Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat că Regatul Unit este „consternat”.
În comentariile sale de duminică, Netanyahu a spus că liderii europeni ar trebui să-și îndrepte criticile către Hezbollah, nu spre Israel.
Israelul susține că UNIFIL nu a reușit să stabilizeze regiunea și să împiedice luptătorii Hezbollah să opereze la sud de râul Litani. Anterior a spus că acționează în baza unei rezoluții ONU din 2004 care cere desființarea grupurilor militante libaneze și non-libaneze și că cererea sa de retragere a forțelor de menținere a păcii a fost pentru a se putea confrunta cu Hezbollah.
Netanyahu a spus că aceste apeluri au fost „întâmpinate cu refuzuri” și că Unifil oferă „un scut uman teroriștilor Hezbollah”.
„Acest lucru îi pune în pericol atât pe ei, cât și viața soldaților noștri”, a adăugat el. „Regretăm rănirea soldaților UNIFIL și facem tot ce ne stă în putere pentru a preveni incidentele. Dar modalitatea simplă și evidentă de a ne asigura de acest lucru este pur și simplu să îi scoatem din zona de pericol”.
Oficialii ONU au refuzat în mod repetat să retragă trupele din regiune.
Purtătorul de cuvânt al UNIFIL, Andrea Tenenti, a declarat sâmbătă agenției de presă AFP că a existat o „decizie unanimă de a rămâne, deoarece este important ca steagul ONU să arboreze în continuare sus în această regiune”.
Prim-ministrul libanez Nijab Mikati a condamnat poziția lui Netanyahu. Într-o declarație, el a spus că declarațiile premierului israelian reprezintă „un nou capitol în abordarea inamicului de a nu respecta legitimitatea internațională”. Mikati a cerut „să se ia o poziție fermă care să oprească agresiunea israeliană”.
Editor : M.I.