Acasă Noutăți Stoltenberg declară că nu există „nicio amenințare militară imediată” din partea Rusiei asupra țărilor NATO

Stoltenberg declară că nu există „nicio amenințare militară imediată” din partea Rusiei asupra țărilor NATO

de Comunicatul
0 comentariu

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că țările NATO nu sunt vizate de „nicio ameninţare militară imediată” din partea Rusiei, după ce Moscova a acuzat statele occidentale că doresc o escaladare în Ucraina.

„Atât timp cât nu lăsăm loc pentru neînţelegeri sau evaluări eronate la Moscova sau în alte capitale ale ţărilor care ar putea, potenţial, să ne atace, nu există nicio ameninţare militară împotriva statelor NATO”, a declarat Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm cu premierul suedez Ulf Kristersson, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să testeze angajamentul ţărilor NATO de a apăra una dintre ele în cazul unui atac, în conformitate cu articolul 5 din tratatul Alianţei, Stoltenberg a răspuns: „Nu vedem nicio ameninţare militară imediată împotriva unei ţări NATO”.

„Prin urmare, nu credem că articolul nostru 5 va fi pus la încercare”, a adăugat secretarul general al NATO, aflat în vizită în Suedia, ţară care a aderat la NATO în aprilie.

Aceste declaraţii survin după noi tensiuni între Rusia şi ţările membre NATO care au anunţat un sprijin militar sporit pentru Ucraina.

Kremlinul a criticat recent Alianţa Nord-Atlantică pentru că a lansat „un nou ciclu de escaladare” după decizia Statelor Unite de a autoriza Kievul să atace ţinte din Rusia pentru a apăra oraşul ucrainean Harkov.

Totodată, Parisul a anunţat joi seara că va furniza Kievului avioane de luptă Mirage 2000-5, autorităţile ruse estimând ca reacţie că Franţa este „pregătită să participe direct la conflict”.

Ulf Kristersson a anunţat, la rândul său, că avioane de luptă suedeze vor participa la forţa de supraveghere aeriană a Alianţei, în principal cu avionul său Gripen în Marea Baltică.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Franţa, le-a cerut din nou aliaţilor săi occidentali „să facă mai mult” pentru a ajuta Kievul în faţa agresiunii ruse. 

Editor : C.S.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.