Acasă Noutăți Statul UE care nu vrea trecerea la moneda unică europeană. De ce sunt reticenți cetățenii față de euro

Statul UE care nu vrea trecerea la moneda unică europeană. De ce sunt reticenți cetățenii față de euro

de Comunicatul
0 comentariu

Mai mult de două treimi dintre polonezi nu își doresc trecerea la moneda euro, arată un sondaj recent comandat și publicat de un portal local. Atât susținătorii guvernului condus de Donald Tusk, cât și votanții opoziției se arată reticenți cu privire la schimbarea monedei.

Sondajul, publicat duminică, 31 martie, arată că aproape jumătate dintre respondenți sunt total împotriva renunțării la zlot, în timp ce peste 17% „probabil nu” își doresc trecerea la moneda unică. Peste jumătate dintre respondenții care susțin actualul guvern nu vor ca Polonia să treacă la euro, în timp ce aproape 95% dintre susținătorii partidelor de opoziție s-au poziționat împotriva măsurii.

Sondajul indică faptul că îngrijorările principale ale polonezilor se leagă de creșterea prețului pentru necesitățile de zi cu zi și de crearea unei legături de dependență între deciziile luate la nivelul UE și politica fiscală a țării, conform Euractiv. Totuși, Varșovia încă nu îndeplinește toate criteriile pentru aderare, printre care stabilitatea prețurilor sau a ratei de schimba valutar, conform sursei citate.

Polonia este una dintre cele șapte state membre care nu au trecut la euro, alături de Bulgaria, Cehia, Danemarca, România, Suedia și Ungaria. La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cel mai nou membru al zonei euro.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.