Acasă Noutăți Șefa BCE spune că încetinirea inflaţiei în zona euro va continua

Șefa BCE spune că încetinirea inflaţiei în zona euro va continua

de Comunicatul
0 comentariu

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus luni că încetinirea inflaţiei în zona euro va continua, dar a adăugat că, atât ea, cât şi colegii săi din consiliul guvernatorilor, trebuie să vadă mai multe dovezi că ritmul de creştere a preţurilor revine în apropiere de nivelul ţintă al BCE, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Prezentă în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Lagarde a spus că presiunile salariale rămân puternice, reiterând că cel mai probabil salariile vor deveni un factor important care va influenţa dinamica preţurilor în următoarele trimestre.

„Actualul proces dezinflaţionist este aşteptat să continue. Însă consiliul guvernatorilor trebuie să aibă încredere că asta ne va duce în mod sustenabil la ţinta noastră de 2%”, a spus Christine Lagarde luni cu prilejul unei dezbateri a raportului anual al BCE pentru anul 2022 în plenul Parlamentului European.

Declaraţiile lui Lagarde vin la mai puţin de două săptămâni înainte de următoarea reuniune de politică monetară de la BCE. Oficialii BCE converg spre ideea că şedinţa din luna iunie ar fi cel mai potrivit moment pentru a începe să reducă dobânzile, chiar dacă unii ar prefera o mutare mai rapidă.

Pieţele financiare mizează pe faptul că BCE va începe să reducă dobânzile cu o lună înainte de aşteptata mutare din luna iulie a Rezervei Federale americane, în condiţiile în care presiunile pe partea de preţuri se reduc mai rapid în zona euro decât în SUA.

Inflaţia în zona euro a scăzut puternic în 2023, iar BCE se aşteaptă ca trend-ul să continue în acest an

Inflaţia în zona euro a scăzut puternic în 2023, iar BCE se aşteaptă ca trend-ul să continue în acest an, chiar dacă într-un ritm mai moderat. Economiştii intervievaţi de Bloomberg estimează că, cel mai probabil, inflaţia în zona euro a scăzut până la 2,5% în luna februarie. Datele oficiale vor fi publicate vineri de Eurostat.

Decidenţii sunt concentraţi în mod special pe costurile cu mâna de lucru care ar putea fi un motor important al inflaţiei pe termen mediu. Chiar dacă presiunile asupra salariilor renegociate s-au redus la finele lui 2023, un indicator cu privire la evoluţiile viitoare semnalează că salariile ridicate nu au ajuns încă la punctul de inflexiune.

Lagarde a spus săptămâna trecută că încetinirea ritmului de creştere a salariilor în trimestrul patru este „încurajatoare”, însă rundele de negocierile din următoarea perioadă vor fi vitale pentru deciziile cu privire la dobânzi.

Aşa-numiţii „porumbei” din consiliul guvernatorilor BCE, cei care sunt favorabili menţinerii unui sprijin monetar consistent, au îngrijorări cu privire la evoluţia unei economii care a evitat la limită intrarea în recesiune în a doua jumătate a anului trecut, precum şi cu privire la posibilitatea ratării ţintei de inflaţie pe termen mediu.

Referindu-se la situaţia în care se află economia europeană, „sunt din ce în ce mai multe semnale cu privire la o depăşire a punctului minim şi unii indicatori care arată o relansare la finele anului”, a spus Lagarde.

Editor : B.C.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.