Originar din Betsaida Galileia, un sat situat pe malul Lacului Ghenizaret, Sfântul Andrei era fratele Apostolului Petru, iar amândoi practicau meseria de pescari.
Sfântul Andrei l-a urmat pe Mântuitor pe drumurile Țării Sfinte, asistând la numeroasele minuni înfăptuite de acesta. A fost martor al Patimilor lui Hristos și, deși a suferit profund la răstignirea Lui, și-a păstrat credința neclintită. După Învierea Domnului, Sfântul Andrei, împreună cu ceilalți apostoli, a primit prin tragere la sorți teritoriile unde urma să răspândească cuvântul Evangheliei. Misiunea sa l-a condus în Scytia și Asia Mică.
Sfântul Apostol Andrei și-a găsit sfârșitul ca martir în Patras, Grecia, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, cunoscută astăzi drept „Crucea Sfântului Andrei”. Deși anul exact al morții sale nu este cunoscut, aceasta a avut loc în timpul persecuțiilor împăraților romani Nero sau Dioclețian.
Tradiții și legende pe meleagurile românești
Prezența Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul actual al României este susținută mai ales de tradiție, care îl numește „Apostolul Lupilor”. Se spune că el a propovăduit Evanghelia geto-dacilor, al căror simbol era lupul. Potrivit legendei, un lup i-ar fi fost călăuză, conducându-l către o peșteră din Dobrogea, unde acesta a viețuit și a răspândit creștinismul. Această peșteră, situată lângă localitatea Ion Corvin, a fost transformată în biserică în 1944 și este astăzi un important loc de pelerinaj.
Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Din 2001, ziua de 30 noiembrie a devenit sărbătoare bisericească națională. De-a lungul timpului, moaștele sale au fost aduse în mai multe orașe din țară, inclusiv la Iași, București, Sibiu și Alba Iulia, cu ocazia marilor praznice religioase.
Numele Andrei, purtat cu mândrie de aproape un milion de români
Aproximativ 970.000 de români își sărbătoresc onomastica astăzi, purtând numele Andrei, Andreea sau derivate ale acestora. Statisticile arată că 535.919 bărbați și 435.380 de femei poartă aceste nume, cele mai frecvente fiind Andrei (507.220) și Andreea (347.210). Derivate precum Andra, Andrada, Andi sau Andreas sunt de asemenea întâlnite.