Acasă Noutăți Sărbătoare 3 septembrie. Mari sfinți ai Bisericii sunt cinstiți de credincioși

Sărbătoare 3 septembrie. Mari sfinți ai Bisericii sunt cinstiți de credincioși

de Comunicatul
0 comentariu

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Antim, episcopul Nicomidiei; Sf. Cuv. Teoctist din Palestina; Sf. Cuv. Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara

Greco-catolice
Sf. ep. Antim; Sf. cuv. Teoctist

Romano-catolice
Sf. Grigore cel Mare, pp. înv.

Sfântul Sfinţit Mucenic Antim este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 3 septembrie.

Sfântul Antim a fost episcop al Nicomidiei în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305), persecutor al creştinilor.

În marea prigoană pornită împotriva creştinilor, mai întâi Antim s-a arătat mucenic în Nicomidia, când a ieşit porunca împărătească pentru uciderea creştinilor.

Ordinul de persecuţie a fost citit în mijlocul cetăţii Nicomidia, apoi a fost pironit în zid la loc de privelişte; Sfântul Antim a mărturisit atunci pe Hristos înaintea tuturor şi a rupt acea poruncă de pe zid şi a sfărâmat-o, ocărând cu mare glas păgânătatea.

“După aceasta, mai mulţi din boieri şi dintre marii slujitori ai casei împărăteşti începură a mărturisi pe Hristos pe faţă, spunând că ei sunt creştini. Unii ca aceştia au fost Dorotei, Mardonie, Migdonie, Petru, Indis şi Gorgonie, cu alţi mulţi însoţitori ai lor, care se dădeau pe sine la chinuire pentru Hristos, şi dintre care nu puţini au ucis chinuitorii prin diferite feluri de morţi”. (Vieţile Sfinţilor)

Atunci au suferit martiriul în ziua de Crăciun Sfinţii 20.000 de Mucenici din Nicomidia, prăznuiţi de Biserică la 28 decembrie.

* Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara au fost canonizaţi în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din 24 februarie 2016, fiind înscrişi în calendar pe 3 septembrie.

Mulţi sihaştri iubitori de Dumnezeu au vieţuit în munţii din preajma Mănăstirii Cozia, aflată pe valea Oltului, atât înainte de zidirea sfântului locaş de către voievodul Mircea cel Bătrân (cel Mare) al Ţării Româneşti, cât şi după aceea.

Printre cei mai cunoscuţi pustnici ai locului au fost cei şase monahi de la Cozia, care, în preajma anului 1600, s-au retras dincolo de Olt. Dintre ei sunt cunoscuţi Cuvioşii Daniil duhovnicul şi Misail, ucenicul său, care s-au aşezat la poalele Muntelui Cozia şi au întemeiat Schitul Turnu, precum şi Cuvioşii Neofit şi Meletie, sărbătoriţi astăzi.

Cuvioşii Neofit şi Meletie au sihăstrit mai sus, în Muntele numit Sălbaticul, iar ucenicii lor au întemeiat Schitul Stânişoara.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.