Acasă Noutăți Robert Fico rămâne la terapie intensivă, e grav rănit și „poate să vorbească foarte puțin”, spune președintele-ales Pellegrini

Robert Fico rămâne la terapie intensivă, e grav rănit și „poate să vorbească foarte puțin”, spune președintele-ales Pellegrini

de Comunicatul
0 comentariu

Prim-ministrul slovac, Robert Fico, este „capabil să vorbească”, dar starea sa rămâne „critică”, potrivit preşedintelui ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, care spune că a reuşit să vorbească cu el, joi, timp de „câteva minute”.

Fico este „foarte, foarte obosit”, a continuat Pellegrini. Cei doi politicieni sunt vechi aliați. „Poate vorbi, dar numai câteva fraze”, a declarat Pellegrini în faţa spitalului din Banska Bystrica. „Este foarte, foarte obosit, deoarece este sub medicaţie. Situaţia este încă critică”, a declarat Pellegrini.

Miriam Lapunikova, directoarea Spitalului Universitar F.D. Roosevelt din Banska Bystrica, unde este tratat Fico, a declarat că premierul în vârstă de 59 de ani a fost supus unei intervenţii chirurgicale de cinci ore cu două echipe pentru a trata multiplele plăgi împuşcate. „În acest moment, starea sa este stabilizată, dar este cu adevărat foarte gravă. El va rămâne internat în unitatea de terapie intensivă”, a declarat ea.

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a făcut apel la calmarea tensiunilor politice. Pellegrini a apărut alături de ea la o conferinţă de presă înainte de a merge să-l viziteze pe Fico şi a îndemnat partidele să suspende sau să îşi atenueze campania pentru alegerile europarlamentare de luna viitoare.

„Dacă există ceva de care poporul slovac are nevoie urgent astăzi, este cel puţin un consens şi o unitate de bază între reprezentanţii politici slovaci”, a declarat Pellegrini, care a câştigat alegerile din aprilie pentru postul de preşedinte, o funcţie lipsită de puteri politice reale, fiind mai degrabă ceremonială.

La rândul său,  şeful poliţiei, Ľubomír Solák, a infirmat zvonurile care circulă potrivit cărora partenera atacatorului ar fi fost o femeie din Ucraina, iar acesta l-ar fi radicalizat. „Nu se confirmă nicio astfel de informaţie, este un fals”, a subliniat el, citat de aktuality.sk. Tentativa de asasinat a dat naştere unor controverse legate de paza preşedintelui.

Niciun poliţist nu a fost suspendat deocamdată  în legătură cu evenimentele care au urmat tentativei de asasinat de miercuri. Inspectoratul de poliţie cercetează scurgerea unei înregistrări video cu presupusul trăgător aflat în secţia de poliţie, precum şi scurgerea fotografiei de pe cartea de identitate a autorului tentativei de asasinat asupra premierului.

De asemenea, din cauza numărului mare de informaţii neverificate despre starea sa de sănătate, spitalul doreşte să propună cancelariei prim-ministrului să posteze periodic pe rețelele sociale informaţii scurte şi verificate despre evoluţia situaţiei, dar cu accent pe siguranţa şi intimitatea premierului.

Este probabil ca o comisie medicală să se reunească luni pentru a decide asupra următoarelor măsuri şi tratamente. Experţii de la Centrul de Cardiologie din Banská Bystrica au comunicat, de asemenea, cu medicii de la Spitalul Roosevelt.

Poliţia nu a oferit detalii despre anchetă, dar a declarat că a sporit securitatea la parlamentul slovac, precum şi în jurul sediilor de presă şi al şcolilor.

Editor : Adrian Dumitru

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.