Acasă Noutăți Proteste în Tunisia, după arestarea unor avocați și jurnaliști critici la adresa președintelui Kais Saied

Proteste în Tunisia, după arestarea unor avocați și jurnaliști critici la adresa președintelui Kais Saied

de Comunicatul
0 comentariu

Sute de protestatari s-au adunat duminică în capitala Tunisiei pentru a cere eliberarea jurnaliștilor, activiștilor și personalităților din opoziție încarcerați recent după ce l-au criticat pe președintele țării, Kais Saied. Manifestanții au cerut și stabilirea unei date pentru alegerile prezidențiale și organizarea de alegeri corecte.

Protestul tunisienilor vine pe fondul unei crize economice și politice și a unui val de arestări care vizează jurnaliști, avocați, activiști și oponenți ai politicii președintelui Kais Saied, scrie Reuters.

Poliția tunisiană a luat cu asalt clădirea Decanatul Avocaților sâmbătă și a arestat-o pe Sonia Dahmani, o avocată cunoscută pentru criticile ei dure la adresa președintelui Kais Saied. În aceeași zi au fost arestați și doi jurnaliști.

Comisia Electorală a transmis că alegerile vor avea loc la timp, dar odată cu încheierea primului mandat al președintelui, care durează cinci ani, nu a anunțat până acum o dată.

Saied a preluat mandatul în urma alegerilor libere din 2019, dar doi ani mai târziu și-a asumat puteri suplimentare când a închis parlamentul ales și a trecut la guvernare prin decret.

El și-a asumat și autoritatea asupra justiției, pas pe care opoziția l-a numit lovitură de stat.

Saied a criticat în mod repetat ceea ce a descris ca fiind lupta opoziției pentru președinție, spunând că au boicotat ultimul tur al alegerilor parlamentare, concentrându-se pe votul prezidențial.

Opoziţia spune că climatul politic nu este în prezent potrivit pentru organizarea de alegeri pe fondul restricţiilor impuse presei şi a încarcerării unor oponenţi şi activişti proeminenţi.

Ei au cerut duminică un climat politic curat pentru un vot care să includă încetarea restricțiilor asupra presei și libertăților politice.

„Astăzi nu există un climat pentru alegeri corecte și nu există nici o dată… autoritățile reprimă politicienii, avocații și jurnaliştii”, a declarat Imed Khemiri, un înalt oficial al partidului Ennahda, membru al Frontului Salvării, care a organizat protestul.

„Arestarea avocaților este un precedent periculos care perpetuează regimul autoritar”, a adăugat el.

Abir Moussa, unul dintre cei mai proeminenți candidați la președinție, se află de luni de zile în închisoare, în timp ce Mondher Zanaidi și-a anunțat candidatura la alegeri din Franța, pe fondul așteptărilor că va fi arestat dacă se întoarce în Tunisia.

Saied, fără a preciza la cine se referea, i-a acuzat pe potențialii candidați la prezidențiale că sunt trădători și că își caută protecție în străinătate.

Editor : M.I.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.