Acasă Noutăți Premierul Slovaciei a fost împușcat. Robert Fico e în stare gravă și a fost dus cu elicopterul la spital

Premierul Slovaciei a fost împușcat. Robert Fico e în stare gravă și a fost dus cu elicopterul la spital

de Comunicatul
0 comentariu

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în orașul Handlova, unde avea loc o ședință de guvern, relatează presa slovacă. El a fost transportat la spital.

ACTUALIZARE 18:37 Site-ul slovac Aktuality scrie că Robert Fico a fost împușcat de trei ori – de două ori în braț și o dată în abdomen.

ACTUALIZARE 18:19 Volodimir Zelenski, Pedro Sanchez și Rishi Sunak au condamnat tentativa de asasinat împotriva prim-ministrului Fico.

ACTUALIZARE 17:51 Ulterior, informațiile transmise de oficiali ai guvernului slovac au fost că Fico a fost dus cu elicopterul la un spital din apropiere, în condițiile în care transferul la Bratislava ar fi durat prea mult, iar starea sa este mult prea gravă pentru a permite un astfel de transport.

ACTUALIZARE 17:30 Președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico, a reacționat la tentativa de asasinat, spunând că aceasta este „o amenințare la adresa tuturor lucrurilor care au înfrumusețat democrația slovacă de până acum”.

„Cu oroare am aflat informația că prim-ministrul Robert Fico a fost ținta unei tentative de asasinat după o ședință de guvern la Handlova și că în timpul unei întâlniri cu oamenii a suferit răni.

Sunt oripilat de ce se poate întâmpla din cauza urii față de opiniile politice ale cuiva. Nu trebuie să fim de acord în legătură cu toate lucrurile, dar sunt numeroase feluri de a ne exprima dezacordul în mod democratic și legal.

O tentativă de asasinat împotriva unuia dintre oficialii cu rangul cel mai înalt constituțional este o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace. Dacă ne exprimăm opiniile politice diferite cu arme de foc în piețe și nu la urnele de vot, punem în pericol tot ce am construit împreună în cei 31 de ani de suveranitate slovacă.

Îi doresc prim-ministrului o recuperare rapidă și vindecare. Și sper sincer că astfel de acte brutale și lipsite de sens să fie condamnate universal”, a scris Pellegrini pe Twitter.

ACTUALIZARE 17:16 O nouă actualizare de pe pagina de Facebook a lui Robert Fico a confirmat că prim-ministrul slovac este în continuare în stare gravă și că este transportat cu elicopterul în orașul Banska Bystrica, din apropiere de locul în care a fost împușcat.

ACTUALIZARE 17:10 Robert Fico era conștient în momentul în care a fost dus la spital imediat după incident, conform unui purtător de cuvânt citat de Reuters, informație preluată de The Guardian.

ACTUALIZARE 17:02. Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, a condamnat atacul împotriva lui Robert Fico. Un mesaj similar a fost transmis și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Am fost profund șocat de atacul atroce împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico. Ne rugăm pentru sănătatea lui și pentru recuperare rapidă! Dumnezeu să-l binecuvânteze pe el și țara lui!”, a transmis Viktor Orban.

ACTUALIZARE 16:58. Robert Fico este la spital și este operat în aceste momente, conform unui oficial al partidului săi, Smer. Medicii au confirmat că prim-ministrul slovac a fost împușcat în abdomen.

ACTUALIZARE 16:48. Nexta a publicat prima fotografie cu atacatorul. Din primele informații, bărbatul care l-a împușcat pe prim-ministrul slovac e originar din orașul Levice. Polițiștii încearcă să afle care a fost motivul atacului.

ACTUALIZARE 16.29. Parlamentul de la Bratislava urmează să se întrunească într-o ședință de urgență.

Potrivit ultimelor informații din presa slovacă, Fico a fost împușcat în piept și în zona abdomenului. El a fost transportat cu elicopterul la spital, potrivit serviciilor slovace de urgență.

ACTUALIZARE 16.19. Fico a fost nimerit de cel puțin două gloanțe, potrivit presei slovace. Ministerul de Interne a confirmat că a fost vorba despre o tentativă de asasinat.

Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a condamnat atacul împotriva lui Fico. „Sunt șocată. Îi doresc lui Roberto Fico multă putere în acest moment critic pentru a se însănătoși”, a spus ea.


Fico urma să participe la o ședință de guvern, la un centru cultural din Handlova. Un reporter al publicației Denník N a relatat că a auzit mai multe focuri de armă și i-a văzut pe ofițerii de securitate ridicându-l de pe jos pe Fico și băgându-l într-o mașină.

Potrivit martorilor de la fața locului, Fico a mers să-i salute pe oamenii aflați în fața centrului cultural, care îl așteptau, când s-au auzit mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Presupusul atacator a fost reținut de poliție. Poliția a izolat zona, căminul cultural în fața căruia a avut loc reuniunea a fost evacuat.

Editor : A.D. | M.B.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.