Statele nordice, ţările baltice şi Polonia au anunţat miercuri că în lunile următoare vor spori sprijinul pentru Ucraina, inclusiv pentru industria de apărare a ţării, şi vor investi în punerea la dispoziţie a mai multor muniţii, informează Reuters, preluată de news.ro.
„Ne-am angajat să ne consolidăm descurajarea şi apărarea, inclusiv rezilienţa, împotriva atacurilor convenţionale, precum şi a celor hibride, şi să extindem sancţiunile împotriva Rusiei, precum şi împotriva celor care permit agresiunea Rusiei”, au afirmat liderii Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Letoniei, Norvegiei, Poloniei şi Suediei într-o declaraţie comună.
Liderii s-au întâlnit la reşedinţa premierului suedez din Harpsund, la sud-vest de Stockholm, pentru discuţii despre relaţiile transatlantice, cooperarea în domeniul securităţii regionale şi o politică comună în privinţa războiului din Ucraina.
Alegerea lui Donald Trump pentru un al doilea mandat prezidenţial a ridicat semne de întrebare cu privire la angajamentul Statelor Unite de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei şi cu privire la rolul Washingtonului în cadrul NATO.
Mulţi analişti cred că Europa va trebui să cheltuiască mai mult pentru propria apărare şi pentru susţinerea efortului militar al Ucrainei după învestirea lui Trump în ianuarie.
Ţările nordice şi baltice – dintre care câteva au graniţă comună cu Rusia – sunt printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei.
Ajutorul din partea ţărilor nordice, baltice şi poloneze se ridică la aproximativ 24 de miliarde de euro, conform Ukraine Support Tracker al Institutului Kiel, al doilea după Statele Unite în termeni absoluţi.
„Europa trebuie să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson într-un comunicat separat. „Acest lucru este condiţionat de creşterea cooperării noastre şi de continuarea susţinerii Ucrainei, care luptă atât pentru securitatea sa, cât şi pentru a noastră, pe termen lung”, a punctat el.
Editor : M.L.