Acasă Noutăți O pastilă nouă cu ketamină promite tratament fără efecte psihedelice – Romania Libera

O pastilă nouă cu ketamină promite tratament fără efecte psihedelice – Romania Libera

de Comunicatul
0 comentariu

O pastilă inovatoare care eliberează lent ketamină ar putea trata persoanele cu depresie severă fără a le provoca efectele psihedelice asociate în mod obișnuit cu acest medicament.

Cercetările recente au arătat cum ketamina are eficiență în cazul a aproximativ 25% dintre pacienții cu depresie severă, pentru care alte tratamente nu au avut succes. În multe țări, ketamina este prescrisă de ani de zile pentru tratarea depresiei, fiind administrată inițial intravenos și, mai recent, sub formă de spray nazal cu esketamină.

Totuși, ambele metode pot provoca efecte secundare nedorite, precum disocierea, hipertensiunea arterială și frecvența cardiacă crescută, existând și riscul de abuz.

Potrivit Descoperă, noua pastilă, descrisă în revista Nature Medicine, se descompune în ficat în mai mult de 10 ore, reducând astfel riscul de efecte psihedelice. Paul Glue, autorul principal al studiului, de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă:

Feedback-ul pacienților este foarte pozitiv, aceștia raportând absența efectelor secundare cum ar fi euforia sau disocierea.

Pastila pe bază de ketamină a fost deja testată

Studiul de fază 2 a implicat peste 270 de persoane cu depresie, care încercaseră anterior o medie de patru antidepresive diferite. Mai mult de jumătate dintre cei care au luat pastila au intrat în remisie, în timp ce 70% din grupul placebo a recidivat după 13 săptămâni.

Deși pastila a avut unele efecte secundare, cum ar fi durerile de cap, amețelile și anxietatea, rezultatele sunt promițătoare. Michel Hofmann, psihiatru la Spitalele Universitare din Geneva, a subliniat entuziasmul comunității medicale pentru acest tratament, evidențiind că ketamina oferă o alternativă la terapia cu electroșocuri pentru pacienții care nu răspund la medicamentele convenționale.

Julaine Allan, expert în sănătate mintală și dependență de la Universitatea Charles Sturt din Australia, a lăudat cercetarea, dar a subliniat necesitatea unor date suplimentare pentru a confirma eficacitatea pe termen lung.

Mai sunt necesare studii de fază 3 și aprobări din partea agențiilor naționale de medicamente, ceea ce înseamnă că pastila ar putea fi disponibilă pentru pacienți în doi sau trei ani.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.