Acasă Noutăți Mii de greci au comemorat 50 de ani de la revolta studenților din 1973

Mii de greci au comemorat 50 de ani de la revolta studenților din 1973

de Comunicatul
0 comentariu

Mii de greci au mărșăluit pașnic pe străzile Atenei, vineri, pentru a marca cea de-a 50-a comemorare a Revoltei de la Politehnica din Atena, înlăturată violent în 1973, care a ajutat la răsturnarea juntei militare de atunci, transmite Reuters.

Peste 25.000 de oameni au participat la o demonstrație pașnică, ce a devenit adesea un punct de pornire al protestelor împotriva politicilor guvernamentale și a conflictelor în desfășurare. De data aceasta, s-au strâns cei mai mulți participanți, comparativ cu alte comemorări.

Sute de polițiști au păzit marșul către Ambasada Statelor Unite, care a amintit în tăcere de dictatura militară de șapte ani care s-a prăbușit în 1974.

Manifestanții au ținut pancarte pe care scria „Rezistență pentru totdeauna!”, alții au fluturat steaguri palestiniene. Grupuri formate dintre oamenii care au participat la marș au pornit ulterior către ambasada Israelului.

A existat ceva tensiune între poliție și protestatari într-un marș similar care a avut loc în orașul Salonic, dar fără violențe.

Pe 14 noiembrie 1973, studenții de la Politehnica din Atena au intrat în grevă și au început să protesteze împotriva ”Regimului Coloneilor”. Studenții și-au pus numele „Asediații Liberi”, s-au baricadat și au înființat un post de radio la care difuzau în mod repetat în Atena: „Aici Politehnica! Popor al Greciei, Politehnica este portdrapelul luptei noastre și a voastre, a luptei noastre comune împotriva dictaturii și pentru democrație!”

Junta s-a destrămat în 1974, pe fondul unei lovituri de stat instigată în Cipru, declanșând invadarea insulei de către Turcia doar câteva zile mai târziu.

Data de 17 noiembrie este sărbătoare națională în Grecia. Locația centrală pentru comemorări este campusul Polytechneio.

Editor : M.I.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.