Acasă Noutăți Meduza: Ce și-a dorit Kremlinul la alegerile din SUA. Elitele rusești încă au, în general, o „slăbiciune” pentru Trump

Meduza: Ce și-a dorit Kremlinul la alegerile din SUA. Elitele rusești încă au, în general, o „slăbiciune” pentru Trump

de Comunicatul
0 comentariu

În septembrie, Vladimir Putin a afirmat că Kremlinul speră într-o victorie a lui Harris la alegerile prezidențiale din SUA. Deși declarația a stârnit un scepticism la nivel general, ar putea exista o anumită logică în spatele acesteia, având în vedere așteptările Kremlinului cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă ea câștiga. Persoane din interiorul Kremlinului au declarat pentru Meduza că echipa politică a lui Putin miza pe faptul că republicanii vor refuza să accepte rezultatele și vor declanșa proteste care ar putea duce la tulburări civile – deturnând în mod convenabil atenția de la războiul din Ucraina. Pentru mai multe informații despre modul în care administrația lui Putin vede victoria lui Trump, corespondentul special Meduza Andrei Pertsev a vorbit cu surse din interiorul Kremlinului.

În perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA, echipa politică a Kremlinului a sperat că rezultatele ar putea declanșa proteste care să amintească de revolta din ianuarie 2021 de la Capitoliu, au declarat surse din interior pentru Meduza.

„Societatea de acolo este și mai polarizată acum, iar atunci protestele au escaladat până la luarea cu asalt a Capitoliului. Protestele ar fi putut fi un rezultat logic al acestei polarizări (după aceste alegeri). Pariul principal nu a fost atât de mult pe victoria unui anumit candidat, ci pe refuzul părții perdante de a accepta rezultatele”, a declarat o sursă apropiată administrației lui Putin. O altă persoană din interiorul Kremlinului a confirmat această versiune.

Potrivit acestor surse, Kremlinul a sperat că o astfel de criză va forța autoritățile americane să se concentreze asupra problemelor interne mai degrabă decât asupra conflictului cu Rusia.

Cu toate acestea, acest pariu nu pare să fi dat roade.

Mult timp, au declarat pentru Meduza persoane din interiorul Kremlinului, oficialii ruși au considerat victoria lui Kamala Harris drept cel mai probabil scenariu „de bază” și se așteptau ca republicanii să respingă rezultatul și să organizeze proteste. Cu toate acestea, în urmă cu câteva săptămâni, aceștia și-au schimbat părerea în favoarea lui Trump, făcând referire la „campania lipsită de strălucire” a lui Harris, în ciuda faptului că experții și sondajele din SUA indicau că ambii candidați aveau șanse aproximativ egale.

Ambele surse apropiate biroului președintelui rus au menționat că elitele rusești au în general o „slăbiciune” pentru Trump. Una dintre ele a explicat:

„Nu este chiar rațional. El este doar un tip familiar, un tip ostentativ – nu, nu doar un tip, mai degrabă genul nostru de tip. Vorbește despre conservatorism, este bogat, are succes și nu insultă Rusia. Un tip decent. A fost la fel acum opt ani. Sigur, optimismul a scăzut după unele dintre acțiunile sale [cum ar fi sancțiunile pe care le-a impus în timpul primului său mandat], dar afecțiunea a rămas. Trump este încă oarecum «omul nostru» – în sensul că este ca noi”.

În comparație, Kamala Harris „a fost percepută ca o persoană total de neînțeles”, a adăugat sursa.

Un înalt oficial regional care a vorbit pentru Meduza sub rezerva anonimatului a declarat, de asemenea, că îl simpatizează pe Trump, pe care îl vede ca pe un „politician ostentativ” care „ar putea încerca să rezolve conflictul [cu Ucraina]”.

Un deputat al Dumei de Stat din partea partidului Rusia Unită a evocat de asemenea acest sentiment: „Starea de spirit este de genul: și dacă? Dacă încearcă cu adevărat? Actualul președinte Biden sau Harris cu siguranță nu ar face niciun gest față de Rusia.”

Cu toate acestea, o sursă apropiată guvernului rus și una dintre sursele apropiate Kremlinului și-au exprimat îndoiala că alegerea lui Trump poate schimba drastic relația dintre Rusia și SUA.

„Motivul [pentru optimism] nu este foarte clar. Trump este o persoană impulsivă – vrea să iasă cum vrea el”, a declarat sursa apropiată guvernului. „Poate că va avea un anumit impact asupra Ucrainei, dar un acord înseamnă să faci concesii, inclusiv din partea Rusiei.Și, până acum, nu pare că președintele [Putin] este pregătit pentru vreo concesie.Trump poate avea o abordare de om de afaceri, ghidată de pragmatism.Dar oamenii de partea noastră nu sunt oameni de afaceri – aceasta este problema”.

O sursă apropiată Kremlinului a sintetizat situația astfel:

„Președintele [rus] construiește o coaliție anti-occidentală, inclusiv cu oameni pe care Trump îi consideră dușmani – cum ar fi China, de exemplu. Acesta nu mai este Putin pe care l-am avut în 2016. Concesiile nu mai fac parte din abordarea sa”.

Editor : A.C.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.