Acasă Noutăți Malaezia vrea să ofere urangutani țărilor care importă ulei de palmier. Ecologiștii numesc planul „obscen”

Malaezia vrea să ofere urangutani țărilor care importă ulei de palmier. Ecologiștii numesc planul „obscen”

de Comunicatul
0 comentariu

China are „diplomația panda”, Australia face paradă cu koala la summit-urile globale, iar acum Malaezia intenționează să se alăture tendinței țărilor din Asia-Pacific care se folosesc de ambasadori adorabili, oferind urangutani celor care le cumpără uleiul de palmier. Planul „diplomația urangutan” este numit de ecologiști „obscen”.

Ideea Malaeziei a fost primită cu critici dure din partea conservaționiştilor, care spun că uleiul de palmier este unul dintre cei mai mari factori din spatele numărului în scădere a marilor maimuțe. Un profesor specialist în conservare numește planul „obscen”, notează CNN.

Uleiul de palmier, cel mai consumat ulei vegetal din lume, este folosit în orice, de la șampon și săpunuri, până la înghețată. Defrișarea terenurilor pentru plantațiile de ulei de palmier este un factor major al despăduririlor, care reprezintă cea mai mare amenințare la adresa supraviețuirii urangutanilor aflați în pericol critic.

Malaezia este al doilea cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume, după Indonezia.

Producția este vitală pentru economie, iar oficialii guvernamentali au făcut eforturi mari în ultimii ani pentru a apăra și rebrandui industria prin introducerea de inițiative de sprijinire a durabilității, cum ar fi îmbunătățirea practicilor agricole și emiterea de certificate verzi aprobate de guvern pentru companiile care îndeplinesc standardele de durabilitate.

La un summit pentru biodiversitate în apropiere de Kuala Lumpur, miercuri, ministrul Malaeziei pentru plantații și mărfuri a anunțat planuri pentru „diplomația urangutanilor”. În speranța de a emula „diplomația panda” a chinezilor, prin care Beijingul își împrumută iubitul animal național unor grădini zoologice străine, ca semn de apropiere cu diverse țări, guvernul malaezian vrea să ofere urangutani unora dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi, a spus ministrul.

Acești parteneri comerciali „sunt din ce în ce mai preocupați de impactul mărfurilor agricole asupra climei”, a spus ministrul Johari Abdul Ghani. „Este o strategie diplomatică ce ar fi avantajoasă și pentru partenerii comerciali și pentru relațiile externe, în special cu țările importatoare majore precum UE, India și China.”

Ghani nu a oferit detalii suplimentare, cum ar fi o cronologie sau modul în care vor fi achiziționate animalele, dar a îndemnat giganții de pe piața producției de ulei de palmier să „colaboreze” cu grupurile locale de mediu în îngrijirea maimuțelor mari pe cale de dispariție.

„Aceasta va fi o manifestare a modului în care Malaezia se ocupă de conservarea speciilor sălbatice și menține sustenabilitatea pădurilor noastre, în special în industria plantațiilor de ulei de palmier”, a spus el.

Anunțul a atras o reacție rapidă din partea ecologiștilor. „Este obscen, respingător și extraordinar de ipocrit să distrugi pădurile tropicale în care trăiesc urangutanii, să îi iei și să îi oferi cadou pentru a câștiga simpatia altor națiuni”, a declarat Stuart Pimm, directorul de ecologie a conservării la Universitatea Duke, pentru CNN. „Este total împotriva modului în care ar trebui să îi protejăm pe ei și planeta noastră.”

Pimm a subliniat, de asemenea, că diplomația prin farmecul animalelor drăgălașe este în mod normal urmată de eforturi mai ample de conservare pe termen lung.

„Există o diferență uriașă între ceea ce propune Malaezia și ceea ce a făcut China pentru panda giganți”, a spus el. „China are facilități de ultimă generație pentru panda și, mai important, a stabilit zone protejate pentru populațiile de panda din sălbăticie. Ceea ce propune guvernul Malaeziei nu este cu nimic comparabil.”

Grupurile de mediu și de conservare se opun cu fermitate ideii, cerând oficialilor din Malaezia să ia măsuri pentru inversarea ratelor de defrișare, pe care atribuie în mare parte producției de ulei de palmier.

Între 2001 și 2019, Malaezia a pierdut peste 8 milioane de hectare de păduri, potrivit unui raport din 2022 al World Wildlife Fund (WWF).

„Suprafața terestră a Malaeziei a fost odată aproape în întregime acoperită de pădure”, a remarcat WWF în raportul său forestier, care citează amenințări persistente, cum ar fi cultivarea uleiului de palmier și exploatarea forestieră nesustenabilă.

Potrivit unui raport din 2023 al Rimba Watch, alte 2,3 milioane de hectare de păduri din Malaezia au fost alocate producției de ulei de palmier.

„Diplomația orangutanului nu va rezolva criza defrișării din Malaezia”, a declarat pentru CNN Heng Kiah Chun, un strateg regional de campanie pentru Greenpeace Asia de Sud-Est. „Dacă guvernul malaezian este cu adevărat angajat în conservarea biodiversității, ar trebui să implementeze politici împotriva despăduririi.”

Editor : M.I.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.