Acasă Noutăți Liderul RN, Jordan Bardella, vrea majoritate absolută în parlament pentru a fi premierul Franței. Ce spune despre o coabitare cu Macron

Liderul RN, Jordan Bardella, vrea majoritate absolută în parlament pentru a fi premierul Franței. Ce spune despre o coabitare cu Macron

de Comunicatul
0 comentariu

Cu 12 zile înainte de primul tur al alegerilor legislative din Franţa, liderul extremei drepte Jordan Bardella a declarat marţi că nu va candida pentru funcţia de premier dacă nu este sigur că partidul său, Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), nu va dispune de o majoritate absolută în parlament, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. 

Prezentat drept viitor şef al guvernului în eventualitatea victoriei taberei sale, preşedintele RN a declarat că va „avea nevoie de o majoritate absolută” la finalul alegerilor legislative anticipate din 30 iunie şi 7 iulie, convocate, spre surpriza generală, de preşedintele Emmanuel Macron, după eşecul partidului său la alegerile europene din 9 iunie. 

„Vreau să fiu în măsură să acţionez”, a declarat pentru CNews/Europe 1 Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, al cărui partid a câştigat detaşat alegerile europarlamentare şi se află în fruntea sondajelor de opinie, cu 33% intenţii de vot. 

În cazul coabitării cu Emmanuel Macron, Bardella „nu intenţionează să fie un colaborator al preşedintelui”, ci cere „puterea de a schimba politica în ţara noastră”. Or, „dacă există o majoritate relativă, premierul nu poate acţiona”, a mai spus el. 

Pentru a „crea condiţiile acestei majorităţi” absolute, el a subliniat că a „întins mâna” partidului de dreapta Republicanii (RL) şi preşedintelui său Eric Ciotti, care a creat un prim seism în cadrul formaţiunii sale acceptând o alianţă fără precedent cu extrema dreaptă. 

„Nu le voi promite francezilor reforme pe care nu le pot realiza. Le spun că pentru a acţiona am nevoie de majoritate absolută”, a spus Bardella pentru CNews TV. 

El a avut acelaşi mesaj pentru ziarul Le Parisien. 

„Pentru a guverna, am nevoie de majoritate absolută. Cine poate crede că am putea schimba viaţa de zi cu zi a francezilor prin coabitare, cu o majoritate relativă? Nimeni. Le spun francezilor: ca să ne puneţi la încercare, avem nevoie de majoritate absolută”, a mai spus el. 

Dacă va obţine majoritatea, „prima măsură” a lui Bardella va fi adoptarea unui buget rectificativ care să includă o reducere a taxei pe valoare adăugată (TVA) la energie şi combustibil, în contextul în care puterea de cumpărare este unul dintre subiectele centrale ale campaniei. 

Pe de altă parte, eliminarea TVA la „produsele esenţiale”, promisă de extrema dreaptă, va aştepta până la următorul buget, a mai spus el. 

Preşedintele RN a declarat luni că va abroga „din toamnă” controversata reformă a pensiilor, adoptată la cererea lui Macron în primăvara lui 2023, după luni de proteste, încercând să facă lumină în legătură cu acest subiect, un punct de fricţiune cu Eric Ciotti, care este în favoarea reformei. 

Editor : A.C.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.