Acasă Noutăți Legea pensiilor intră la vot final. Vârsta de pensionare a minerilor, modificată în comisii. Cîțu: Legea aruncă România în brațele FMI

Legea pensiilor intră la vot final. Vârsta de pensionare a minerilor, modificată în comisii. Cîțu: Legea aruncă România în brațele FMI

de Comunicatul
0 comentariu

Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Legea urmează să fie votată în plenul Camerei. Parlamentarii din comisie au clarificat o prevedere în lege potrivit căreia pensiile care ar fi scăzut după recalcularea pe noua formulă vor rămâne la nivelul actual. Un alt amendament a fost adoptat în legătură cu vârsta de pensionare a minerilor. Aceștia se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.

Ministrul Bucura-Oprescu: Ne dorim ca în anii ce urmează românii să se bucure de prevederile pe care noul proiect le aduce

ACTUALIZARE 18:00 – „Noua Lege a pensiilor reprezintă o formă de respect pentru românii care au muncit, dar și pentru românii care muncesc. Legea are două elemente importante – contributivitatea și munca. Aceștia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem, astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor.

Cred că este important ca fiecare dintre noi, astăzi, în ceea ce privește acest proiect de lege, să arătăm că suntem o echipă, aceeași echipă, echipă care reprezentăm interesele românilor și înțelegem cât de important este, pe de o parte să adoptăm azi acest act normativ în procedură de urgență, așa cum a aprobat Biroul permanent, dar în același timp, la timp pentru a fi gata cu reforma, astfel încât Comisia Europeană să elimine acel 9,4% care ar fi înghețat pensiile românilor până în 2070.

Contăm pe susținerea dumneavoastră pentru acest proiect de lege, și, împreună ne dorim ca în anii ce urmează românii să se bucure de prevederile pe care noul proiect le aduce”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (PL-x 727/2023) este dezbătut, luni, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

La ședința comisiei de muncă, parlamentarii AUR au protestat cu pancarte. Pe acestea erau scrise mesaje precum „Femeia este o comoară”, „Apărăm bătrânii țării”, „Fără speciali” sau „Vrem mărire cu 60%. Cine dă mai mult?”.

În timpul dezbaterilor, fostul premier liberal Florin Cîțu a susținut că „dacă această lege trece, pensiile și salariile viitoare sunt tăiate” pentru că „bugetul României e deja în faliment”. „Legea aruncă România în brațele FMI”, a mai spus fostul premier.

La dezbaterile din comisie a fost prezentă și ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Aceasta a explicat că, prin noua legislație care prevede un val de recalculări care ar trebui să fie încheiate la 1 septembrie 2024, nu vor mai fi diferențe între pensii pentru același loc de muncă și pentru aceeași vechime.

Modificări adoptate în comisii

Una dintre modificările adoptate la Camera Deputaților prevede ca „în cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.

De asemenea, a mai fost adoptat un amendament care vizează pensiile celor care au lucrat în condiții grele de muncă, după protestele minerilor. Liderii Coaliției au convenit ca minerii să se poată pensiona în continuare în condițiile actuale.

Amendamentul adoptat în comisii prevede că vârsta de pensionare a acestora să fie redusă cu 20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran și cu 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață.

Proiectul privind noua lege a pensiilor a fost adoptat de Senat săptămâna trecută, în urma unei ședințe cu scandal.

Ședința de plen de la Camera Deputaților se va desfăşura începând cu ora 16.00.

Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.

Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.

După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri.

Editor : B.P.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.