Acasă Noutăți “Le-a căzut casa şi atunci au găsit ceva, ca un hol”. Un impresionant monument din secolul IV a fost descoperit întâmplător în Tulcea

“Le-a căzut casa şi atunci au găsit ceva, ca un hol”. Un impresionant monument din secolul IV a fost descoperit întâmplător în Tulcea

de Comunicatul
0 comentariu

Un monument funerar din a doua jumătate a secolului IV a fost descoperit în Tulcea, în timpul unor lucrări pentru canalizarea din oraș. Arheologii spun că structura include un culoar central şi camere funerare. 

Descoperirea a fost făcută în ultimele două săptămnâni, iar cercetările au fost făcute de arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” (ICEM) din Tulcea. Arheologul Marian Mocanu, a declarat pentru Agerpres că edificiul este un monument funerar de familie spectaculos, datorită construcţiei care include un culoar central şi camere funerare.

“Este deosebit ca structură. Probabil că un asemenea edificiu funerar a aparţinut unei familii sau unor personaje extrem de influente şi potente financiar în perioada respectivă. Este important pentru că e primul monument de acest gen descoperit la Tulcea pe teritoriul municipiului. Chiar şi în zona Dobrogei, în peninsula balcanică, tipul acesta de monument nu este chiar aşa de des. O descoperire de acest tip se face doar o dată la 20, 30 de ani”, a spus Mrian Mocanu.

El a dezvpluit că în mormânt s-au descoperit oase provenite de la patru indivizi şi a adăugat că edificiul a fost afectat anterior de lucrări edilitare.

“Intervenţiile care s-au făcut în deceniile anterioare cu diferite reţele de utilitate publică au afectat monumentul, iar atunci cei care au făcut lucrările nu au binevoit să anunţe. Totul s-a făcut pe repede înainte şi s-a astupat, aşa încât şi această lucrare dacă era cu doi metri spre sud, habar nu aveam de existenţa edificiului”, a precizat Mocanu.

În opinia reprezentantului ICEM, monumentul funerar continuă sub locuinţa din imediata apropiere, însă proprietara acesteia, Sultana Bizdu, în vârstă de 71 de ani, a negat acest lucru.

“În curte la mine, nu este nimic. Vecinii au găsit. În spate, le-a căzut casa şi atunci au găsit ceva, ca un hol. Şi a intrat bătrâna aia până acolo, dar i-a fost frică să mai intre. A murit săraca. Atunci au venit de nu ştiu unde şi au adus nu ştiu câte maşini cu piatră şi au pus acolo, ca să nu cadă casa. Dumnezeu ştie ce era acolo. Nu a venit nimeni să vadă ce era acolo. Era înainte de 1989”, a afirmat Sultana Bizdu.

Potrivit ICEM, după finalizarea cercetărilor arheologice, monumentul funerar va fi conservat in situ, iar autoritatea locală va devia lucrările edilitare, pentru a nu afecta monumentul.

Editor : G.M.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.