Acasă Noutăți Josep Borrell a vizitat Israel. Vizibil emoționat, șeful UE pentru politică externă a spus că „o oroare nu o justifică pe alta”

Josep Borrell a vizitat Israel. Vizibil emoționat, șeful UE pentru politică externă a spus că „o oroare nu o justifică pe alta”

de Comunicatul
0 comentariu

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut Israelului, joi, să nu fie mistuit de furie în răspunsul său la atacul Hamas de luna trecută, declarând că „o oroare nu o justifică pe alta”, în timp ce forțele israeliene sunt angajate într-un răspuns militar terestru în Gaza, transmite Reuters.

La prima sa vizită în Israel de la atacul din 7 octombrie, Borrell a căutat să-și exprime solidaritatea cu gazdele sale și să reflecte îngrijorarea internațională cu privire la victimele civile palestiniene, în timp ce forțele israeliene încearcă să distrugă Hamas în Gaza.

Actul de echilibru al lui Borrell a reflectat, de asemenea, o încercare de a rămâne la o cale de mijloc acceptabilă pentru toate cele 27 de țări ale UE, care au diferențe adânc înrădăcinate cu privire la conflictul mai larg israeliano-palestinian care a ieșit în prim-plan în criza actuală.

Amploarea sarcinii lui Borrell a fost evidențiată de miniștrii de externe ai trei țări ale UE – Irlanda, Grecia și Cipru – care au avut joi propriile vizite, separate, în Israel, toate având propriile puncte de discuție.

După ce a vizitat devastatul Kibbutz Be’eri – o țintă majoră a atacului din 7 octombrie – împreună cu ministrul de externe israelian Eli Cohen, Borrell a dat exemplu propria experiență de a trăi și de a lucra într-un kibuț în anii 1960.

„Știu ce înseamnă un kibuț pentru israelieni”, a spus el, după ce s-a plimbat printre case distruse și o grădiniță din așezarea de lângă granița cu Gaza, purtând o vestă antiglonț cu steagul Uniunii Europene pe spate.

josep borrell cu vestă ue
sursa foto: Profimedia Images

Hamas a ucis aproximativ 130 de locuitori ai kibuțului și i-a răpit pe alții, potrivit oficialilor israelieni.

„Înțeleg ce simte familia atunci când fiii sau tații sau fiicele le sunt răpiți”, a spus Borrell.

Dar el a cerut, de asemenea, Israelului să țină seama de apelurile internaționale de a face mai mult pentru a ajuta și proteja civilii din Gaza.

„Îți înțeleg furia, dar lasă-mă să te rog să nu fii mistuit de furie”, a spus el. „Nu departe de aici este Gaza. O oroare nu o justifică pe alta”, a spus el.

josep borrell în israel vizită
sursa foto: Profimedia Images

Israelul insistă că lucrează din greu pentru a preveni victimele civile în Gaza, dar nu are de ales decât să lupte în zone civile, deoarece acolo operează Hamas.

Cohen a spus că Hamas este de vină nu numai pentru atacurile din 7 octombrie, ci și pentru situația actuală a palestinienilor din Gaza.

„Există un singur responsabil pentru această atrocitate, pentru masacrul din 7 octombrie, pentru lumea de după atac și, de asemenea, pentru suferința oamenilor din Gaza – este Hamas, care este sponsorizat de Iran”, a spus el.

Borrell s-a întâlnit, de asemenea, cu rudele persoanelor luate ostatice de Hamas. Aceștia au făcut apeluri emoționante ca Uniunea Europeană să ajute la eliberarea celor dragi.

Borrell s-a angajat să ridice această problemă într-o întâlnire din acest weekend cu Emirul Qatarului, a cărui țară a fost puternic implicată în încercarea de a ajunge la un acord pentru eliberarea a cel puțin unii dintre ostatici.

Editor : M.I.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.