Acasă Noutăți Invazia roboților pe frontul de est: Cum a devenit Ucraina terenul de testare a dronelor controlate de inteligența artificială

Invazia roboților pe frontul de est: Cum a devenit Ucraina terenul de testare a dronelor controlate de inteligența artificială

de Comunicatul
0 comentariu

Armele viitorului sunt testate pe frontul din Ucraina. Pe măsură ce tot mai multe drone, din ce în ce mai sofisticate, sunt aruncate în luptă de ambele părți, țări mai mari precum China și SUA se uită cu atenție și integrează inteligența artificială în propriile lor armate, scrie Politico.

Într-o zi însorită de aprilie, o coadă lungă de mașini s-a format în afara unui poligon de tragere de lângă Kiev pentru a asista la o scenă ce ar putea face parte din războaiele viitorului. În timp ce un roi de cărăbuși zbura în aer, un roi încă și mai mare trecea pe deasupra privitorilor: au apărut dronele militare.

Printre tehnicienii și soldații prezenți aici se aflau și angajații companiei ucraineane Swarmer. Înregistrată în Delaware și având birouri în România și Polonia, Swarmer a prezentat ceva cu totul special la această demonstrație: drone care folosesc inteligența artificială pentru a lucra împreună precum un roi coordonat.

Celor cinci ingineri de la Swarmer le-a luat doar 20 de minute să pregătească dronele pentru misiunea lor: să găsească și să distrugă două ținte ascunse undeva pe câmp.

De obicei, dronele au nevoie de piloți echipați cu controlere de genul celor folosite pentru jocurile video și ochelari prin care să vadă imaginile filmate de camera cu care este echipată drona.

Cum funcționează roiul de drone autonome

Pentru acest test, un fost soldat ucrainean nu a trebuit să apese decât trei butoane. El a indicat țintele pe o hartă, a apăsat „start” și s-a relaxat pe scaun.

Două drone de recunoaștere și-au luat zborul. „Fiecare dintre ele a decis singură care este traiectoria cea mai bună, pe baza posibilului relief al terenului și alte posibile obstacole pe care le-am indicat pe hartă”, a explicat Iaroslav Șerstiuk, care urmărea operațiunea dronelor pe ecran.

Cele două drone bombardiere și-au luat și ele zborul. O singură dronă mică a rămas pe loc. Bombardierele și-au găsit țintele. Șerstiuk a dat undă verde atacului, apoi a început să vorbească la telefon cu fiul său, în timp ce dronele au atacat țintele.

Ultima dronă s-a ridicat și ea la cer. „Verifică dacă bombardierele au distrus ținta. Comandamentul ne cere de obicei confirmarea distrugerii sau avarierii [țintei]” – acesta este rolul ultimei drone.

Misiunea a fost îndeplinită și toate dronele s-au întors de unde au plecat.

Pe măsură ce războiul împotriva Rusiei se prelungește, Ucraina devine un teren de testare pentru cele mai noi echipamente de război, inclusiv drone și alte vehicule capabile să își desfășoare misiunea pe cont propriu.

„Obiectivul meu este să fac o versiune adevărată a Terminatorului”

Fondatorul Swarmer, Serhii Kuprienko, crede că roiul său de drone va putea fi folosit începând de anul acesta. „Am trecut deja primele teste de luptă.”

„Dronele controlate de AI pot face în câteva secunde ceva ce unui om i-ar luat câteva ore, pur și simplu pentru că noi suntem prea lenți în procesarea unui volum mare de informații”, a explicat Kuprienko. „Roiul dă randament pentru că un singur pilot cu experiență poate lucra eficient cu zeci de drone în același timp.”

Kuprieko a insistat, însă, că decizia de a ataca ținta va fi mereu luată de un om. „Obiectivul meu este să fac o versiune reală a Terminatorului care să ne protejeze și să ajute armata.”

Dronele au făcut ca zona tampon dintre luptătorii ucraineni și cei ruși să se lărgească de la câțiva kilometri la 20 de kilometri, în unele cazuri. Oricine pătrunde în această „zonă gri” poate fi eliminat de drone.

Kievul a anunțat în februarie că va produce peste 1 milion de drone până la finalul anului. Venirea ajutoarelor militare din SUA îi va permite Ucrainei să își diversifice abordarea pe linia frontului.

Provocarea cea mai mare pentru Ucraina este că Rusia a constatat eficiența acestei tehnologii și a investit mult în tehnicile de război electronic. „Rusia are stații de bruiaj la fiecare 10 kilometri pe linia frontului, așa că abordarea Ucrainei care a dat roade în trecut nu mai funcționează acum la fel de bine”, a explicat Torsten Reil, co-director al companiei pan-europene Helsing din domeniul apărării AI, care lucrează cu guvernul de la Kiev.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, dronele pot opera pe front fără a avea nevoie de GPS și alte sisteme de comunicații ale căror semnale pot fi bruiate. Dronele kamikaze, spre exemplu, pot fi instruite să își continue misiunea chiar dacă au pierdut contactul cu piloții de la sol.

SUA testează avioane de luptă fără echipaj și câini robotici echipați cu mitraliere

Pentru unii experți precum Anthony Aguirre, director executiv al centrului de cercetare Future of Life Institute din Talinn, problema nu este atât de mult ceea ce se întâmplă în Ucraina, ci ce se va întâmpla când China și SUA intră în joc.

„Dacă ajungi să ai jumătate de milion de drone capabile să zboare și să ucidă aproximativ jumătate de milion de oameni – asta este o armă de distrugere în masă”, a spus Aguirre.

Soluția ar putea fi un nou acord internațional care să interzică armele complet autonome ale căror acțiuni nu pot fi anticipate sau explicate de către operatorii lor.

Americanii plănuiesc să construiască mii de „sisteme autonome” capabile să elimine „cel mai mare avantaj al Chinei” și anume cel numeric, potrivit secretarului adjunct al Apărării din SUA, Kathleen Hicks.

SUA și-au propus să dezvolte o flotă de 1.000 de avioane fără echipaj, urmând ca prima aeronavă să intre în acțiune din 2028. În plus, armata americană testează câini robotici echipați cu mitraliere care pot căuta singuri țintele pe câmpul de luptă înainte de a cere permisiunea să le atace.

China lucrează la propriile sale drone AI, iar de partea cealaltă a strâmtorii, Taiwanul se inspiră din exemplul dat de Ucraina și promite că va prinde Beijingul din urmă la acest capitol. Iranul și, bineînțeles, Rusia încearcă de asemenea să integreze inteligența artificială în propriile lor armate.

Editor : Raul Nețoiu

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.