Acasă Noutăți Hamas și Jihadul Islamic anunță că sunt gata să ajungă la un acord în Gaza. SUA „examinează” răspunsul Hamas

Hamas și Jihadul Islamic anunță că sunt gata să ajungă la un acord în Gaza. SUA „examinează” răspunsul Hamas

de Comunicatul
0 comentariu

Hamas şi Jihadul Islamic sunt „pregătite să încheie” un acord pentru a pune capăt războiului din Fâşia Gaza, au afirmat cele două grupări palestiniene într-un comunicat comun publicat marţi, relatează Reuters, preluată de news.ro. SUA au indicat că examinează răspunsul Hamas, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Am primit răspunsul pe care Hamas l-a dat Qatarului şi Egiptului şi suntem pe punctul de a-l examina”, a declarat jurnaliştilor un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, care a refuzat să ofere detalii cu privire la conţinutul răspunsului mişcării islamiste palestiniene.

Marţi seară, Qatarul şi Egiptul, cele două ţări mediatoare alături de Statele Unite, au anunţat că au primit un răspuns din partea mişcărilor palestiniene Hamas şi Jihad Islamic la cadrul propus.

„Nu voi oferi niciun context sau detalii despre răspunsul care tocmai a venit şi pe care echipa noastră îl evaluează în prezent, la fel ca prietenii noştri din Qatar şi Egipt”, a spus Kirby.

Mişcările militaante au precizat că au trimis răspunsul lor la propunerea americană de acord de încetare a focului către mediatorii din Qatar şi Egipt.

Răspunsul Hamas a inclus un nou calendar menit să realizeze o încetare permanentă a focului şi o retragere a trupelor israeliene din Gaza, inclusiv de la punctul de trecere a frontierei Rafah, a declarat un oficial familiarizat cu discuţiile.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat luni propunerea prezentată de președintele Joe Biden pentru o încetare a focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza și a cerut militanților palestinieni să accepte acordul care vizează încheierea războiului.

Hamas a salutat adoptarea rezoluției întocmite de SUA și a transmis într-o declarație că este gata să coopereze cu mediatorii pentru implementarea principiilor planului „care sunt în concordanță cu cerințele poporului nostru și ale rezistenței”.

Rusia s-a abținut de la votul ONU, în timp ce restul de 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluției care sprijină un plan de încetare a focului în trei faze, prezentat de Biden la 31 mai, pe care el a descris-o drept o inițiativă israeliană.

„Astăzi am votat pentru pace”, a spus ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața consiliului după vot. Rezoluția salută noua propunere de încetare a focului, afirmă că Israelul a acceptat-o, solicită Hamas să fie de acord cu aceasta și „îndeamnă ambele părți să-și pună în aplicare pe deplin termenii, fără întârziere și fără condiție”.

Editor : M.L.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.