Acasă Noutăți Franța scapă de o guvernare de extremă dreaptă, dar riscă instabilitate politică: formarea unei noi majorități parlamentare e dificilă

Franța scapă de o guvernare de extremă dreaptă, dar riscă instabilitate politică: formarea unei noi majorități parlamentare e dificilă

de Comunicatul
0 comentariu

Franța a scăpat de pericolul de a avea primul guvern de extremă dreaptă după Al Doilea Război Mondial: partidul Rassemblent National/Adunarea Națională (RN) al extremistei Marine Le Pen, care se afla pe primul loc după turul 1 de scrutin al alegerilor legislative anticipate, s-a clasat abia pe locul trei după al doilea tur desfășurat duminică. Francezii – dar și aliații săi europeni – pot răsufla ușurați că cel mai rău scenariu politic posibil a fost evitat. Cu toate acestea, în ciuda victoriei Noului Front Popular (NFP, de stânga), niciun grup politic nu a reușit să securizeze o majoritate solidă în legislativ. Alegerile au însemnat, tototdată, o înfrângere majoră pentru Emmanuel Macron și lasă cea dea doua economie a Europei în plină instabilitate politică cu doar câteva săptămâni înaintea desfășurării Jocurilor Olimpice la Paris, arată France 24.

„Barajul a rezistat. După ce a terminat pe primul loc în primul tur al alegerilor legislative, formațiunea de extremă dreaptă Adunarea Națională se află pe locul doi. Conform estimărilor, RN va câștiga între 138 și 145 de locuri în Adunarea Națională. Partidul lui Marine Le Pen avea nevoie de 289 de locuri pentru a obține o majoritate absolută în cadrul camerei inferioare a Parlamentului francez, care are un total de 577 de locuri. Au ratat însă acest obiectiv și l-au ratat la mare distanță”, conform France 24.

Palatul Elysee: Președintele Macron are nevoie de timp pentru a examina rezultatele alegerilor

Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea nevoie de timp pentru a examina rezultatele alegerilor legislative de duminică şi structura noii Adunări Naţionale înainte de a decide asupra guvernului care ar putea fi format, a anunţat duminică seara Palatul Elysee.

„În rolul său de garant al instituţiilor noastre, preşedintele se va asigura că alegerea suverană a poporului francez este respectată”, a precizat acesta, conform DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

Palatul Elysee a mai precizat că va trebui să fie atins numărul de deputaţi necesar pentru o majoritate absolută, relatează BFMTV.

Acest mesaj a fost transmis după ce liderii Noului Front Popular (NFP), care reuneşte partidele de stânga, şi-au manifestat intenţia de a guverna pe baza rezultatelor alegerilor, care îi plasează ca prim grup parlamentar, dar departe de o majoritate absolută.

Această primă poziţie este în orice caz o surpriză în comparaţie cu sondajele din ultimele zile ale campaniei, care prevedeau că extrema dreaptă va ajunge pe prima poziţie şi chiar va avea şansa de a obţine majoritatea absolută, comentează EFE.

Prezenţa ridicată la vot a arătat că dizolvarea Adunării Naţionale a fost necesară, potrivit palatului prezidenţial.

Având în vedere rezultatul aşteptat al alegerilor, cu alianţa de centru a lui Macron pe locul al doilea, Palatul Elysee a explicat: „Tabăra de centru fusese declarată moartă: dar ea există, chiar şi după şapte ani la putere”.

Premierul Gabriel Attal a declarat că îşi va prezenta luni demisia preşedintelui Republicii, deşi a precizat că va continua să îşi exercite atribuţiile „atâta timp cât datoria o va cere”.

Emmanuel Macron: Blocul de centru „este în viață”. Liderul extremei drepte: Poporul francez „a reînceput să spere”

Totodată, Emmanuel Macron, a făcut apel la „prudenţă” în analiza rezultatelor alegerilor legislative pentru a determina cine poate fi însărcinat cu formarea unui guvern, a transmis duminică seara anturajul său, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Şeful statului, a cărui mişcare Ensemble s-a clasat pe locul al doilea, a apreciat că blocul de centru este „în viaţă” după şapte ani la putere, conform aceleiaşi surse.

Preşedintele francez va aştepta „structurarea” noii Adunări Naţionale pentru a „lua deciziile necesare”, a precizat la scurt timp Palatul Elysee.

Jean-Luc Melenchon, liderul mişcării stângiste Franţa nesupusă, una din componentele Noului Front Popular (NFP), plasat pe primul loc, conform estimărilor, a afirmat că „NFP este gata să guverneze”.

Liderul socialiştilor, Olivier Faure, s-a pronunţat împotriva unei alianţe guvernamentale cu tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron.

Preşedintele partidului francez de extremă dreapta Rassemblement National (RN, Adunarea Naţională), Jordan Bardella, a denunţat „alianţa dezonoarei” care îi privează pe francezi „de o politică de redresare”, în contextul în care formaţiunea sa s-a clasat pe locul al treilea în al doilea tur al alegerilor legislative, potrivit primelor estimări. „Mai mult ca oricând, Rassemblement National întruchipează singura alternativă”, a adăugat el, promiţând că partidul său nu va cădea în „niciun compromis politic” şi asigurând că „nimic nu poate opri un popor care a reînceput să spere”.

Editor : M.L.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.