Acasă Noutăți Explozie uriașă la un centru comercial din Botoșani: 13 răniți. Elicopter Black Hawk trimis să preia pacienții în stare gravă

Explozie uriașă la un centru comercial din Botoșani: 13 răniți. Elicopter Black Hawk trimis să preia pacienții în stare gravă

de Comunicatul
0 comentariu

O explozie puternică, urmată de incendiu s-a produs vineri dimineață într-un magazin de materiale de construcţii din Botoşani, autoritățile declanșând planul roșu de intervenție. La momentul incidentului, în magazin se aflau peste 100 de oameni – clienți și angajați. Explozia s-a soldat cu 13 răniți, dintre care patru în stare gravă.

Pompieri intervin la locul unei explozii petrecute in incinta unui magazin din Botosani. Foto: Inquam Photos / Denis Grosu
Pompieri intervin la locul unei explozii petrecute in incinta unui magazin din Botosani. Foto: Inquam Photos / Denis Grosu

UPDATE 14:10 Șefa Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Mavromati din Botoșani a declarat vineri, la Digi24, că la spital s-au prezentat 15 pacienți în urma exploziei de la magazinul Dedeman. 

Unul dintre ei este copil și a fost dus la Secția Pediatrie, a mai spus reprezentanta spitalului. 

UPDATE 13:21 Un elicopter Black Hawk al Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost trimis de la București să preia pacienții în stare gravă de la Botoșani.

Aparatul de zbor se află la prima misiune, după ce a fost achiziționat de guvern.

Elicopterul, cu echipaj și personal medical, poate transporta patru răniți.

UPDATE 12:48 Patru pacienţi răniţi în urma exploziei sunt în stare gravă, doi dintre ei fiind intubaţi, a informat Ministerul Sănătăţii vineri, într-un comunicat.

„Până în momentul de faţă s-au înregistrat 13 victime, dintre care 4 în stare gravă, doi dintre pacienţi fiind intubaţi. Pacienţii prezintă arsuri de diferite grade într-o proporţie de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului”, afirmă sursa citată.

Potrivit aceleiaşi surse, doi dintre pacienţii aflaţi în stare gravă vor fi transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi, iar doi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), pe cale aeriană, transportul fiind asigurat de DSU.

„Imediat dupa producerea incidentului, Ministrul Sănătăţii împreună cu Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă au luat legătura cu UPU Botoşani, Serviciul de Ambulanţă Botoşani, precum şi cu Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon, pentru asigurarea cât mai rapidă a asistenţei medicale pentru pacienţii răniţi”, se arată în comunicat.

UPDATE 12:08 Numărul răniților a crescut la 13, dintre care patru persoane sunt în stare gravă. Potrivit informațiilor de până acum, cinci dintre răniți sunt angajați, iar opt sunt clienți ai magazinului.

UPDATE 11:53 Potrivit lui Raed Arafat, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, persoanele care sunt rănite sunt dintre angajații magazinului. Acesta a menționat că toate informațiile sunt în dinamică și pot să se schimbe.

Arafat a adăugat că pompierii continuă căutările și vor căuta până când sunt convinși că nu mai este nicio altă persoană prinsă sub dărâmături. Intervenția este riscantă pentru pompieri pentru ca nu se știe starea de stabilitate a clădirii. În prezent s-a limitat accesul în clădire doar pentru echipele de cautare și salvare. Pompierii sunt dotati cu echipamente de stabilizare la nevoie și evaluează situația de la fața locului.

Raed Arafat mai spune că e în legătură cu premierul Ciolacu si ministrul Predoiu și că sunt pregătite spitalele din Iași, Botoșani și Suceva, iar la Bucuresti oricare spital de urgență, spitalul Floreasca și spitalul Universitar.

UPDATE 11:12 12 persoane au fost rănite și transportate la spital, una dintre victime fiind în stare gravă. Două elicoptere SMURD de la Iași și Galați au fost trimise în Botoșani.

UPDATE 11:06 Cele 10 victime sunt conștiente și prezintă diverse traumatisme și arsuri. Din informațiile primite, la acest moment, nu ar fi persoane decedate. Incendiul a fost stins.

UPDATE 11.00 În magazin erau 120 de persoane, dintre care 110 au ieșit, iar 10 persoane au fost rănite. Este pregătit și un avion SMURD.

UPDATE 10.58 A fost trimis un elicopter Black Hawk de Iași la Botoșani pentru transferul răniților. Ar exista și riscul de prăbușire al magazinului. Încă nu se știe exact câți oameni erau în interiorul magazinului la momentul exploziei centralei.

UPDATE 10.55 Ar fi vorba despre 10 persoane rănite. ISU Botoșani au cerut să fie în alertă și echipaje din județul Suceva.

UPDATE 10.47 : Potrivit primelor informații, ar fi vorba de șase persoane rănite. La fața locului sunt numeroase unități de intervenție, printre care autospeciale de stingere și ambulanțe SMURD.

30 de persoane s-au evacuat, au ieșit singure din magazine și echipele de intervenție caută alte persoane suprinse în magazin și pentru stingerea incendiului. 

O parte din fațada magazinului a fost spulberată de explozie. Deflagrația s-ar fi produs din cauza unei centrale aflate în interiorul magazinul. 


O explozie foarte puternică a avut loc în această dimineață la un magazin de bricolaj din Botoșani.

Planul roșu a fost activat. Potrivit primelor informații, există mai multe victime și tot centrul comercial a fost evacuat.

La fața locului au sosit ambulanțe și o unitate de terapie intensivă mobilă, precum și autospeciale de pompieri.

VOM REVENI CU AMĂNUNTE

Editor : Vlad Mironescu

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.