Acasă Noutăți Experți despre atacul asupra spitalului de copii din Kiev: “A fost o rachetă rusească” – G4Media.ro

Experți despre atacul asupra spitalului de copii din Kiev: “A fost o rachetă rusească” – G4Media.ro

de Comunicatul
0 comentariu

Șase experți intervievați de BBC afirmă că racheta care a lovit luni spitalul de copii Ohmatdet din Kiev a fost cel mai probabil o rachetă rusească, nu una ucraineană, așa cum a încercat să afirme Rusia.

Autoritățile ruse, fără a furniza dovezi, susțin că nu o rachetă rusească a lovit spitalul de copii din Kiev, ci fragmente ale unei rachete antiaeriene ucrainene.

Cu toate acestea, potrivit experților, forma rachetei surprinse pe video, precum și forța exploziei, conduc la concluzia că nu este vorba de o rachetă antiaeriană cu încărcătură explozivă mică.

După cum remarcă Pavel Aksenov, observator militar pentru BBC Russian Service, momentul impactului a fost filmat și, cel puțin pe o înregistrare video, racheta este foarte clar vizibilă.

Moment of missile impact in Kyiv pic.twitter.com/cdAqajlJ4v

— C4H10FO2P ☠️ (@markito0171) July 8, 2024

Secțiunea cozii sale are o formă care seamănă vizibil cu motorul unei rachete de croazieră rusești – ceva ce rachetele antiaeriene nu au.

În plus, o altă înregistrare video arată clar zgomotul caracteristic al unui motor turboreactor, care, spre deosebire de motoarele rachetelor antiaeriene, este utilizat de majoritatea rachetelor de croazieră.

https://t.co/0DBtJo67Vh pic.twitter.com/WXcakLt0Jy

— Dominik (@99Dominik_) July 8, 2024

În cele din urmă, natura mișcării rachetei, care zboară drept la un unghi abrupt față de sol, indică faptul că a fost un zbor controlat până în ultimul moment. Aceasta indică, de asemenea, că racheta se îndrepta spre țintă.

BBC Verify a confirmat geolocalizarea acesteia pe baza analizei a două înregistrări video, iar șase experți în armament contactați pentru comentarii au confirmat în unanimitate că nu era vorba de o rachetă interceptoare.

Cu toții au declarat că, deși nu puteau fi 100% siguri de tipul specific de rachetă din videoclip, consideră că cel mai probabil este vorba de o rachetă de croazieră rusească lansată din aer.

Patru din cei șase experți au declarat pentru BBC că este foarte probabil să fie vorba despre o rachetă rusească Kh-101 – ceea ce este în concordanță cu afirmațiile părții ucrainene.

Versiunea privind racheta X-101 a fost confirmată și de Fabian Hofmann, un expert de la Universitatea din Oslo care se ocupă de tehnologiile rachetelor. Hofmann a calificat drept „complet nebunești” afirmațiile surselor rusești potrivit cărora spitalul din Kiev ar fi putut fi avariat de o rachetă antirachetă.

Hofmann notează că, judecând după imaginile video, racheta era complet intactă atunci când s-a apropiat de spital, fuselajul său nu prezenta nicio deteriorare, iar motorul a continuat să funcționeze normal. Expertul mai scrie că traiectoria de zbor a rachetei părea „complet controlată”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a afirmat, de asemenea, acest lucru, publicând fotografii ale fragmentelor rachetei care a lovit spitalul de copii. Comentariul care le însoțește spune că aceste fragmente aparțin rachetei X-101.

Expertul militar Iuri Fedorov a declarat pentru publicația Agenția (inclusă de Kremlin în registrul „agenților străini”) că „coloanele de fum din înregistrarea video indică explozia unui focos serios; resturile provenite din dezintegrarea rachetei în timp ce cădea la sol nu ar fi putut provoca o astfel de explozie”.

„Analiza înregistrărilor video și o evaluare la fața locului indică o probabilitate ridicată ca spitalul de copii să fi fost lovit direct, mai degrabă decât avariat de un sistem de arme interceptoare”, a declarat Danielle Bell, șefa Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Potrivit acesteia, există posibilitatea ca spitalul să fi fost avariat de un atac cu rachete rusești.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.