Acasă Noutăți Expert: România a început testarea antidrog a apelor reziduale. Autoritățile au aflat când consumă românii cocaină și ecstasy

Expert: România a început testarea antidrog a apelor reziduale. Autoritățile au aflat când consumă românii cocaină și ecstasy

de Comunicatul
0 comentariu

Suntem de trei ori peste media europeană la consumul de anestezic pentru cai sau vaci. Asta, deoarece ketamina este ieftină și „se deturnează cu ușurință din circuitul legal”, a spus luni Cătălin Țone, expert antidrog, la „Interviurile Digi24.ro. Acesta a vorbit și despre faptul că România a început verficarea apelor reziduale, cu multă întârziere față de alte țări, și a prezentat câteva din rezultatele acestor analize.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: Vorbeam de verificarea apelor reziduale în România. E un proces nou, înțeleg.

Cătălin Țone, expert antidrog: Este un proces nou în România. Se practică de 11 ani în Europa, sunt peste 100 de orașe în program, sunt și orașe cu 20, 30 de mii de locuitori. Poate cineva să ne spună public, de ce în România nu s-a făcut analiza apelor reziduale până acum, până anul acesta.

S-au făcut publice rezultatele acestor analize pe București. E vorba de bazinele de la Glina, de unde s-au luat probe.

Este foarte interesant că nu s-a vorbit și nu s-au făcut analize pe principalele droguri consumate în România, pentru că avem un profil aparte noi.

Spre exemplu, nu s-a făcut pe canabis, care este cel mai consumat drog în general, dar și în segmentul 14-18 ani, unde ne doare foarte mult problema. Nu s-a făcut pe noile susbstanțe psihoactive, chiar dacă sunt multe, se puteau face analize pentru principalele categorii, și nu s-a făcut de asemenea pe medicamentele cu conținut stupefiant – barbiturice și benzodiazepină.

S-a făcut pe ecstasy, pe cocaină, pe ketamină. Analiza pentru ketamină a tras un semnal de alarmă extrem de puternic. Suntem de trei ori peste media europeană la consumul de anestezic pentru cai sau pentru vaci. Se găsește ușor, pentru că se deturnează cu ușurință din circuitul legal. Asta este marea problemă.

Ketamina este un drog de sărac, un drog foarte periculos, un drog depresant al sistemului nervos central. Se consumă și în combinație, de exemplu celebra cocaină roz, care se vinde cu prețuri între 300 si 500 de euro, înseamnă amestec de cocaină, ketamină, MDMA la care se adaugă colorantul și aroma de căpșuni pentru a fi foarte atractivă.

S-a mai stabilit că la cocaină și extasy există consum în weekend, un consum recreațional, era firesc să se ajungă la aceste rezultate, suntem sub media europeană, este vorba despre cocaină, care este un drog scump pe care nu și-l permite oricine. Noi suntem campioni la cristale, la etnobotanice, care costă 8 lei, 12 lei un pliculeț.

Editor : Liviu Cojan

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.