Acasă Noutăți Experimentul secret al Israelului cu supravegherea în masă. NYT: Cisiordania este înțesată de dispozitive „Blue Wolf”

Experimentul secret al Israelului cu supravegherea în masă. NYT: Cisiordania este înțesată de dispozitive „Blue Wolf”

de Comunicatul
0 comentariu

Numeroşi palestinieni şi palestiniene din Fâşia Gaza sunt ţinta unui program secret de recunoaştere facială – Blue Wolf – al armatei israeliene, care colectează imagini ale persoanelor fără consimţământul acestora în scopul unei supravegheri generalizate a populaţiei, dezvăluie într-o anchetă jurnalistică cotidianul american The New York Times (NYT), citat de News.ro.

Această tehnologie viza iniţial să caute ostaticii israelieni răpiţi de Hamas. După lansarea ofensivei israeliene în enclava palestiniană, acest program a fost folosit de Tsahal pentru a identifica membri Hamas şi ai altor grupări armate palestiniene. Problema este că algoritmii folosiţi acuzau uneori oameni nevinovaţi, care au fost apoi arestaţi şi torturaţi.

Înaintea începutului războiului din Fâşia Gaza nu exista un astfel de efort în enclavă. Cisiordania ocupată este, în schimb, înţesată de mai mulţi ani de acest program de supraveghere, Blue Wolf.

Cu ajutorul unor camere de luat imagini sau smartphone-urilor militarilor israelieni, programul scanează în punctele de control israeliene feţele palestinienilor, înregistrate apoi într-o bază de date.

„Programul de recunoaştere facială, gestionat de spionajul militar israelian, inclusiv unitatea de informaţii cibernetice 8200, are la bază tehnologia Corsight, o întreprindere privată israeliană. El foloseşte de asemenea Google Photos”, au declarat patru ofiţeri israelieni de informaţii pentru NYT.

Unitatea de informaţii clasificate 8200 a armatei israeliene şi-a dat rapid seama că instrumentul Corsight funcţiona prost cu imagini pixelate şi feţe parţial ascunse – crescând, astfel, numărul identificărilor false. Blue Wolf, folosit, de asemenea, la identificarea victimelor atentatelor de pe 7 octombrie, nu a reuşit să recunoască persoanele desfigurate. În schimb, Google recunoaşte pe oricine, chiar dacă i se distinge doar o parte din faţă.

„Prin încărcarea unei baze de date ale persoanelor cunoscute în Google Photos, ofiţeri israelieni au folosit funcţia de căutare a fotografiilor a serviciului pentru a identifica persoane”, a dezvăluit NYT.

Editor : Adrian Dumitru

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.