Cartierele de lux din București și centrul Clujului conduc în topul costului vieții în România. Este chiar viziunea locuitorilor din aceste zone, care tine cont de prețurile din restaurante, magazine și piețe. Primăverii și Calea Victoriei sunt considerate cartiere puțin accesibile pentru muritori, arată un studiu realizat de o platformă de imobiliare. Și Cluj-Napoca se încadrează în top.
„Opt cartiere din București sunt pe locurile fruntase la costuri mari. Primăverii, Romană si Calea Victoriei sunt cartierele cel mai puțin accesibile în raport cu prețurile din restaurante, supermarketuri și piețe, potrivi unui studiu recent”, transmite Amalia Dobre, jurnalist Digi24.
Prețurile din restaurantele de pe arterele principale ale marilor cartiere din București, raportate la veniturile oamenilor, fac aceste zone mai puțin accesibile în viziunea locuitorilor.
„Accesibilitatea nu înseamnă neapărat costuri mai mici. Accesibilitatea se referă și la veniturile pe care le au oamenii, poate fi impactat și de inflația pe care o avem, de percepția pentru calitatea pe care o primim pentru ceea ce achiziționăm. Are o foarte mare legătură și cu numărul de restaurante și cu genul pe care le găsim pe Calea Victoriei, Romană versus ce găsim în cartiere, comparat cu veniturile oamenilor din fiecare zonă în parte”, spune Monica Dudău, reprezentanta unei platforme de anunțuri imobiliare din România.
„Destul de crescute, cred, față de restul. Aici stau, dar da, se simte un pic diferența”, spune o doamnă.
„Eu locuiesc în Aviației și acolo e la fel de scump ca și aici. Toate magazinele de cartier care au fost s-au închis pentru că au venit supermarketurile și au acaparat totul, iar ceilalți au ridicat prețurile, care mai sunt în zonă”, susține un bărbat.
Cartierul Centru din Cluj-Napoca este printre cele mai scumpe locuri în care să trăiești în România.
„Cluj-Napoca este printre cele mai scumpe orașe din țară. Dacă ne axăm pe cartiere, zona centrală este mai puțin accesibilă, iar costurile sunt ridicate, dacă ne raportăm la prețurile din restaurante, supermarketuri sau piețe”, transmite Bianca Timșa, jurnalist Digi24.
„Toate prețurile sunt aproape identice cu cele din marile orașe europene, exagerat de scumpe pentru cei de aici, din punctul meu de vedere, pentru că veniturile sunt mult mai mici”, e de părere un domn din Cluj-Napoca.
„Dacă e în funcție de salarii, consider că prețurile sunt destul de echilibrate, însă dacă ești venit din alte părți și ești obișnuit cu prețurile din provincie, sunt toate șansele să ți se pară exagerate”, spune un tânăr.
Sibiul este considerat cel mai echilibrat oraș, cu prețuri accesibile la restaurante, supermarketuri și piețe, potrivit studiului. În top apar și Brașov și Botoșani.
reporteri: Bianca Timșa, Amalia Dobre
operatori: Radu Tomuleț, Eugen Sandu
Editor : Izabela Zaharia