Acasă Noutăți Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart trofeul, publicul a huiduit EBU

Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart trofeul, publicul a huiduit EBU

de Comunicatul
0 comentariu

Eurovision Song Contest, ediţia 68, organizată la Malmo, a fost câştigată de Elveţia, prin Nemo, 24 de ani, cu melodia „The Code”. Primind trofeul de la Loreen, el a spus: „Sper ca acest concurs să se ridice la înălţimea promisiunilor sale şi să lupte pentru demnitate şi pace”. Artistul a spart trofeul când l-a aşezat pe scenă. Pentru prima dată în istorie, o ţară a fost descalificată din competiţie, după ce cântăreţul şi rapperul olandez Joost Klein a fost exclus din spectacolul principal din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie. Un protestatar a fost arestat şi mai mulţi sunt în arest, potrivit Poliţiei, în urma demonstraţiilor din jurul arenei, transmite News.ro.

„Nu am spart doar codul, am spart şi trofeul”, a spus Nemo, râzând, la conferinţa de presă de după victorie, referindu-se la versurile melodiei cu care a câştigat competiţia.

Melodia câştigătoare a lui Nemo, „The Code”, a fost scrisă de Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale şi Nemo Mettler, şi îmbină opera, rap, pop.

„«The Code» spune povestea călătoriei pe care am început-o realizând că nu sunt nici bărbat, nici femeie”, a afirmat anterior Nemo, ceea ce îi acordă micuţei ţări alpine, campioană a neutralităţii politice, a treia coroană într-o competiţie care îşi propune să fie apolitică. Aceasta este prima victorie a Elveţiei de la „Ne partez pas sans moi” interpretat de Celine Dion în 1988.

Israelul a primit 323 de puncte din partea publicului.

Top cinci după votul juriilor:

Elveţia – 365 de puncte, Franţa – 218, Croaţia – 210, Italia – 164, Ucraina – 146

Reprezentantul EBU a fost huiduit şi atunci când a anunţat cui revin cele 12 puncte din partea Ţărilor de Jos. Juriul olandez a refuzat să îşi anunţe propriul vot după ce Joost Klein a fost descalificat în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de producţie, a anunţat anterior EBU.

Anunţul rezultatelor juriului din Israel a fost huiduit zgomotos în arenă. Aceştia au acordat 12 puncte Luxemburgului.

Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovision, a fost huiduit de public când a confirmat că votul din această seară a fost verificat. Reacţia a fost cauzată de decizia EBU de a-l elimina pe concurentul olandez Joost Klein.

La Malmö au participat 25 de ţări, printre favoritele la victorie numărându-se Croaţia, Elveţia, Israel şi Ucraina. Juriile naţionale au votat vineri şi rezultatele lor vor fi anunţate în scurt timp.

Pentru prima dată în istorie, o ţară a fost descalificată din competiţie, după ce cântăreţul şi rapperul olandez Joost Klein a fost exclus din spectacolul principal din cauza, potrivit EBU, a unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie.

Poliţia din afara arenei a confirmat că a folosit gaze cu piper asupra protestatarilor pro-palestinieni care se opuneau participării Israelului la concurs, ca urmare a conflictului din Gaza. Un protestatar a fost arestat şi mai mulţi sunt în arest, a anunţat poliţia din Malmo

Sâmbătă seară, poliţia din Malmo a declarat că a „gestionat o serie de adunări publice neautorizate”, la fiecare dintre acestea participând aproximativ 100 de persoane.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat: „În unele cazuri, poliţia a fost întâmpinată cu violenţă şi a folosit atunci spray-uri cu piper pentru a-şi putea îndeplini sarcinile”.

O persoană a fost arestată sub suspiciunea de violenţă împotriva unui oficial, a precizat purtătorul de cuvânt, iar şapte au fost arestate în temeiul articolului 13 din Legea poliţiei, care implică tulburări grave sau risc de dezordine.

Artista israeliană Eden Golan, a cărei prezenţă la Malmo a generat controverse aprinse în timp ce ţara ei este în război împotriva Hamas în Gaza, s-a clasat pe locul cinci, obţinând 323 de puncte cu cântecul „Hurricane”. Versiunea iniţială a piesei a trebuit modificată deoarece făcea aluzie la atacul grupării islamiste Hamas care a însângerat Israelul la 7 octombrie.

Editor : A.C.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.