Acasă Noutăți Economia Rusiei va crește în acest an: „Sancțiunile nu vor duce la o criză, așa cum speră mulți”

Economia Rusiei va crește în acest an: „Sancțiunile nu vor duce la o criză, așa cum speră mulți”

de Comunicatul
0 comentariu

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decât s-a prevăzut şi urmează să crească în acest an, în ciuda sancţiunilor impuse de către Occident, iar războiul din Fâşia Gaza afectează ţările din regiune, arată noi previziuni publicate miercuri de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), relatează AFP, citată de News.ro.

BERD, care îşi ţine adunarea anuală la Erevan, în Armenia, până joi, a publicat noi previziuni cu privire la o creştere economică în toate regiunile pe care le acoperă.

„Cred că este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni impuse Rusiei să conducă la o criză economică şi financiară profundă, aşa cum speră mulţi”, a declarat AFP economista-şefă a BERD Beata Javorcik.

Rusia, care a înregistrat o creştere economică de 3,6% în 2023, urmează să înregistreze o creştere de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2024, cu 1,5 puncte în plus faţă de cât se prevedea în septembrie, potrivit ultimelor proiecţii ale BERD.

Rusia „şi-a recentrat economia asupra efortului de război, iar acest lucru a condus la o creştere mai rapidă”, însă acest lucru „înseamnă o îmbunătăţire a bunăstării populaţiei? Ne putem îndoi de asta”, declară Javorcik.

Potrivit BERD, sancţiunile au limitat importurile de tehnologie ale Rusiei şi au cauzat plecarea multinaţionalelor şi exodul unei forţe de muncă calificată.

Războiul din Fâşia Gaza afectează ţările din regiune

BERD acoperă, de asemenea, ţări din sudul şi estul Mării Mediterane.

Economia acestei regiuni ar urma să crească în acest an, însă mai puţin decât s-a prevăzut, din cauza unor întârzieri în proiecte mari de investiţii publice în Egipt şi din cauza războiului din Fâşia Gaza.

Egiptul a înregistrat o scădere puternică a veniturilor din redevenţe la Canalul Suez, penalizate de atacul rebelilor yemeniţi houthi asupra unor nave cu scopul de a denunţa războiul Israelului în Fâşia Gaza.

În ciuda recuceririi Nagorno-Karabah de către Azerbaidjan în septembrie, care a cauzat sosirea masivă a unor refugiaţi, previziunile cu privire la creşterea economică a Armeniei sunt mult mai bune în acest an, la 6,2%.

„Guvernul (armean) a contribuit la integrarea unor refugiaţi din Nagorno-Karabah mulţumită unor cheltuieli publice”, iar „acest lucru a stimulat economia”, precizează Javorcik.

BERD anunţă miercuri că se aşteaptă la o creştere de 3% în regiunile sale, în acest an, un pic sub proiecţiile anterioare.

Editor : B.C.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.