Acasă Noutăți Cum arată erupțiile solare care au provocat aurora boreală în România. Imagini spectaculoase surprinse de un fotograf portughez

Cum arată erupțiile solare care au provocat aurora boreală în România. Imagini spectaculoase surprinse de un fotograf portughez

de Comunicatul
0 comentariu

Un fotograf portughez specializat în fotografierea corpurilor cerești a realizat un time lapse spectaculos în care a surprins în cele mai mici detalii activitatea puternică de pe suprafața Soarelui, care se îndreaptă spre maximul de activitate din ciclul său de 11 ani. Recentele erupții de pe suprafața Soarelui au dus la formarea unei aurore boreale vizibile din România, un fenomen extrem de rar latitudinea țării noastre.

Videoclipul postat de fotograful Miguel Claro „arată o mulțime de caracteristici interesante în mișcare, cum ar fi proeminențe eruptive, filamente, regiuni active cu erupții minore, spicuri mici care dansează ca un fir de păr în vânt și o linie delicată de plasmă ondulată”, potrivit descrierii de pe site-ul său, preluat de Space.com.

Soarele a fost filmat timp de trei ore și se vede cum plasma este prinsă și trasă înapoi în câmpurile magnetice puternice, la sute de mile kilometri deasupra suprafeței astrului, „până când este eliberată în spațiu într-o clipită”.

Imaginile au fost filmate într-o zonă cu cer întunecat din Rezervația Alqueva Dark Sky din Portugalia, cu o cameră și un telescop performante.

„Rezultatul final este un film solar de înaltă rezoluție 5K, care cuprinde 246 de imagini pe parcursul a aproximativ 3 ore”, a mai arătat Miguel Claro.

Aurora boreală vizibilă în România

Erupțiile puternice de pe suprafața Soarelui au fost la originea unui fenomen spectaculos la începutul acestei luni: aurora boreală a fost vizibilă de pe întreaga suprafață a României, la o latitudine mult mai joasă decât de obicei.

Astronomul Adrian Șonka a explicat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015.

Potrivit acestuia, aurora boreală de pe 5 noiembrie a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc pe 3 noiembrie și care, pe lângă faptul că a fost puternică, a mai avut o caracteristică: a fost îndreptată spre Terra. Aurora s-a produs când particulele încărcate electric, emise în urma erupției solare, au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.

Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.

Editor : B.P.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.