Acasă Noutăți Cinci recomandări cu care doctorul Michael Mosley ne-a ajutat să fim mai sănătoși

Cinci recomandări cu care doctorul Michael Mosley ne-a ajutat să fim mai sănătoși

de Comunicatul
0 comentariu

Prezentatorul TV Michael Mosley a fost cunoscut pentru sfaturile bazate pe studii științifice despre cum să ne îmbunătățim sănătatea – totul, de la când să facem exerciții și ce să mâncăm, până la cum să avem un somn odihnitor, relatează BBC.com.

El a fost adesea cobai – a testat totul pe propriul organism înainte de a-l recomanda altora.

„Michael a căutat orice lucru care ar ajuta oamenii să aibă o viață mai bună și mai sănătoasă”, spune fosta sa colegă, dr. Saleyha Ahsan, coprezentator al emisiunii „Trust me I’m a Doctor”.

Iată cele mai bune cinci sfaturi ale lui Michael Mosley pentru o sănătate mai bună:

Mănâncă mai puțin două zile pe săptămână

Medicul britanic a popularizat ideea de post intermitent – să mănânci normal cinci zile pe săptămână, și mult mai puțin decât de obicei în celelalte două, pentru a slăbi și a-ți menține sănătatea.

Se numește dieta 5:2, și a stârnit un interes enorm atunci când a fost prezentată în emisunea „Horizon TV Eat, Fast and Live Longer”, realizată de Mosley, și difuzată în urmă cu mai bine de 10 ani.

Dorind să atenueze diabetul de tip 2 de care suferea, a ținut dieta timp de cinci săptămâni, mâncând mai puțin de 600 de calorii în zilele de post, cu un mic dejun ușor și o cină, și bând multă apă și ceai de plante. În acea perioadă, a slăbit câteva kilograme, iar markerii săi din sânge, inclusiv glucoza și colesterolul, s-au îmbunătățit.

Noțiunea de post pentru a reduce caloriile a făcut ca lumea să creeze rețete de post și meniuri puțin calorice.

Pentru a fi și mai ușor, oamenii trebuie să încerce pur și simplu să stea departe de mâncare timp de 12 ore în timpul serii și nopții, între orele 20:00 și 8:00.

Citiți și:
Michael Mosley, medicul care a inventat dieta 5:2 și a schimbat felul în care mâncăm

Scurte reprize de exerciții fizice

A face numărul recomandat de exerciții în fiecare săptămână este o provocare pentru mulți. „Când să îmi găsesc timpul necesar?”, este ce mai frecventă întrebare.

Doctorul Mosley a propus conceptul de mici exerciții fizice – câteva minute de activitate fizică ori de câte ori este posibil, mai degrabă decât a programa o sesiune lungă la sală, care ar putea să nu se întâmple.

Celor care nu au mult timp liber le-a sugerat să evite liftul și să urce scările alergând, ori să mergă în ritm altert, în special la prima oră dimineața, la plimbare.

„Locuiesc în vârful unui deal și cobor mereu cu bicicleta până în oraș pentru cumpărături. Astfel că sunt nevoit să pedalez din greu pe drumul de întoarcere”, a spus el, arătând cum integrează exercițiile fizice în rutina de zi cu zi.

Acceptați frigul

Doctorul Mosley a fost fascinat de modul în care temperaturia scăzută contribuie la sănătatea organismului.

A cercetat beneficiile temperaturilor scăzute asupra corpului uman – de la dușuri reci, până la exerciții fizice în frig, și dormitul într-o cameră răcoroasă.

În interviuri, el a dezvăluit că oprea adesea încălzirea din locuință.

„Locuiesc într-o casă veche, care este scump de încălzit – așa că purtăm mai multe straturi de haine și menținem termostatul la aproximativ 15 grade”, a spus el, adăugând că soția lui este mai puțin dornică de acest lucru.

Am descoperit că reducerea temperaturii cu doar câteva grade ar putea îmbunătăți metabolizarea grăsimilor și a zahărului din sânge, ar putea îmbunătăți starea de spirit și ar putea chiar să protejeze împotriva diabetului de tip 2.

Când a mers la jogging într-o zi răcoroasă, a constatat cum exercițiile pe vreme rece îți permit să alergi mai mult decât într-o zi călduroasă, putând astfel să muncești mai mult și timp mai îndelungat, cu mai puțin efort.

Și era, de asemenea, un fan al dușurilor reci, recunoscând că începea fiecare dimineață cu un duș cald pe care îl transforma în rece timp de aproximativ 30 până la 40 de secunde.

De asemenea, reacția corpului la scufundarea în apă rece crește ritmul cardiac și te face să respiri mai repede și mai scurt, ceea ce este benefic pentru organism.

Genuflexiunile pot reduce tensiunea arterială

„Este cel mai bun și simplu exercițiu pe care îl poți face”, spunea Dr. Mosley într-un interviu.

Acestea sunt exerciții de rezistență, care lucrează unii dintre cei mai mari mușchi ai corpului. După ce mușchii încordați sunt relaxați, așa cum se întâmplă în aceste exerciții, cercetările arată că se creează un flux puternic de sânge, ceea ce poate reduce tensiunea arterială.

Deoarece genuflexiunile sunt mai bune decât abdomenele, el le făcea în fiecare dimineață – înainte de dușul său rece, desigur.

Alegeri alimentare

Cei mai mulți dintre noi știu ce alimente ar trebui să alegem ca să fim sănătoși – să mâncăm multe fructe și legume, și să reducem consumul de alimente grase și bogate în zahăr.

Dar există beneficii ascunse pentru sănătate în unele alimente?

Datorită doctorului Mosley, am aflat că este mai bine să gătim roșiile, decât să le consumăm crude. Roșiile conțin un antioxidant puternic, numit licopină, care ajută organismul să lupte împotriva substanțelor chimice dăunătoare, iar gătirea acestora este un lucru benefic pentru organism.

Cât despre sfecla roșie, el a concluzionat că cel mai bine este să o să o coaceți, sau să preparați și să beți sucul acestei legume.

Mosley a analizat beneficiile alimentelor fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul, varza murată și a descoperit că acestea contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar al organismului și reduce inflamațiile.

El nu era împotriva consumului de ciocolată, mai ales când era vorba despre cea neagră – mult mai sănătoasă decât versiunea cu lapte, potrivit studiilor.

O descoperire neașteptată pe care a făcut-o a fost că a mânca paste reci este mai sănătos decât a le mânca fierbinți.

Când este rece, s-a descoperit că acționează mai mult ca fibre, și mai puțin ca un carbohidrat cu amidon. Într-un mic studiu a constatat că consumul de paste reci a dus la o creștere mai mică a glicemiei și a insulinei, decât consumul de paste proaspăt fierte.

Editor : Liviu Cojan

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.