Ce este “RÂUL ATMOSFERIC”, fenomenul meteo care aduce potopul deasupra României. Explicațiile climatologului Mircea Duțu
Toată țara va fi măturată de ploi torențiale și vijelii. Este avertismentul făcut de specialiștii în climă. Meteorologii au emis și noi coduri de vreme severă pentru mai multe regiuni ale țării, iar într-o intervenție la Realitatea Plus, expertul climatolog Mircea Duțu a explicat fenomenul care va genera fenomenele extreme și în România, în următoarele zile.
Specialistul a explicat faptul că ceea ce se întâmplă acum în Europa are legătură cu vremea extremă din Statele Unite și cu un fenomen meteo care de data aceasta are o amploare rar întâlnită.
“Nu este un fenomen rar, dar de data aceasta este deosebit de activ, Se numește “râu atmosferic”, un lung culoar de nori care traversează Oceanul Atlantic, se supraîncarcă și cu vapori de apă, având în vedere faptul că temperatura apei oceanului este acum cam cu 3 grade peste normă, iar când ajunge deasupra Europei generează astfel de fenomene precum precipitații abundente, mai ales că se întâlnește acum cu o masă de aer rece”, a explicat profesorul Mircea Duțu.
Termenul provine din anii ’90, când doi meteorologi au publicat un studiu în care descriu descoperirea râurilor troposferice – regiuni în troposferă unde vaporii de apă se acumulează şi persistă timp de zile, scrie Live Science.
Râurile atmosferice pot fi late de sute de kilometri şi pot avea şi 2.000 de kilometri lungime, iar cantitatea de apă care curge prin ele în formă de vapori este comparabilă cu cele mai mari râuri de pe suprafaţa planetei.
Râurile atmosferice se formează de obicei deasupra oceanelor, atunci când fronturi reci şi mari se mişcă de la vest la est. Jeturile puternice de vânt care se îndepărtează de Ecuator se formează în faţa frontului de aer rece, transportând aerul umed în râul atmosferic.