Expunerea repetată la temperaturi scăzute ar putea aduce beneficii importante la nivel celular, relatează Science Alert. Un nou studiu arată că băile zilnice în apă rece, timp de o săptămână, activează mecanisme de protecție ale organismului, reduc inflamația și pot susține procesele implicate în încetinirea îmbătrânirii. „Ar putea ajuta la prevenirea unor boli. Este ca o revizie pentru mecanismele microscopice ale organismului”, spun cercetătorii.
Cercetătorii de la Universitatea din Ottawa, Canada, au recrutat zece bărbați tineri și sănătoși, care au fost supuși zilnic la băi reci, timp de o oră, în condiții de laborator. Prin analize de sânge, echipa a monitorizat reacțiile organismului la nivel celular.
După o săptămână, participanții au prezentat semne de îmbunătățire a autofagiei – un proces esențial prin care celulele își reciclează componentele și elimină deșeurile. În plus, semnele de apoptoză (moarte celulară programată) și inflamație s-au redus pe parcursul celor șapte zile, după ce inițial înregistraseră un vârf.
Ideea de bază este că expunerea constantă la apă rece poate îmbunătăți reacția fundamentală a organismului la stresul de mediu – în acest caz, temperaturi scăzute. Iar autofagia, ca mecanism-cheie de adaptare, devine mai eficientă.
„Am fost uimiți să vedem cât de repede s-a adaptat corpul”, spune fiziologul Glen Kenny, de la Universitatea din Ottawa.
Expunerea la frig ar putea ajuta la prevenirea unor boli și chiar la încetinirea procesului de îmbătrânire la nivel celular. Este ca o revizie pentru mecanismele microscopice ale organismului.
Cercetătorii au mai observat că la primul contact cu apa rece (14°C), reacțiile au fost haotice: autofagia a fost dereglată, iar apoptoza a crescut. Totuși, în zilele următoare, răspunsul celular s-a stabilizat și a devenit benefic.
Acest lucru sugerează că organismul are nevoie de puțin timp pentru a se adapta, dar că procesul de adaptare este rapid. Corpul a trecut de la distrugerea celulelor ca răspuns la frig, la repararea acestora.
„La finalul perioadei de adaptare, am observat o îmbunătățire semnificativă a toleranței celulare la frig”, spune fiziologul Kelli King.
Acest lucru sugerează că aclimatizarea la frig poate ajuta corpul să facă față eficient condițiilor extreme de mediu.
Totuși, studiul are și limitări importante: au participat doar zece persoane, toate bărbați tineri. Pentru a confirma rezultatele, va fi nevoie de cercetări pe grupuri mai mari și mai diverse, inclusiv femei.
De asemenea, experimentul s-a desfășurat într-un cadru de laborator controlat. Nu a implicat expunerea la aer rece sau variații naturale de temperatură, cum se întâmplă în cazul înotului în apă rece în aer liber. Iar alte studii au arătat că reacția organismului la aer rece este diferită față de cea la apă rece.
„Descoperirile noastre indică faptul că expunerea repetată la frig îmbunătățește semnificativ funcția autofagică – un mecanism celular esențial de protecție”, spune Glen Kenny.
Această îmbunătățire ajută celulele să gestioneze mai bine stresul și ar putea avea implicații importante pentru sănătate și longevitate.
Chiar dacă expunerea la frig are atât potențiale beneficii, cât și riscuri, această descoperire ar putea avea implicații pe termen lung. Procesul de autofagie – reciclarea și curățarea celulară – este esențial în prevenirea bolilor și în reducerea degradării asociate îmbătrânirii.
Editor : Ș.A.