Acasă Noutăți Ce a transmis ministrul Mediului după ce o tânără de 19 a fost sfâșiată de urs. Noile măsuri luate implică eutanasierea sau împușcarea animalelor

Ce a transmis ministrul Mediului după ce o tânără de 19 a fost sfâșiată de urs. Noile măsuri luate implică eutanasierea sau împușcarea animalelor

de Comunicatul
0 comentariu

Noi măsuri după moartea fetei sfâșiate de urs

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a discutat în cadrul unui post de știri despre schimbările ce vor avea loc în România după decesul tinerei de 19 ani.

Printre aceste măsuri se numără un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție, care să reglementeze numărul urșilor care pot fi împușcați pentru a preveni atacurile asupra oamenilor.

„Transmit condoleanțe familiei victimei. Nici nu-mi pot imagina prin ce dramă trec și le doresc multă putere în aceste momente dificile”, a spus ministrul mediului. El a adăugat că datoria principală este protejarea vieții umane, chiar și în contextul protejării biodiversității. Mircea Fechet a reamintit că anul trecut a inițiat un ordin care prevedea împușcarea a 500 de urși, dintre care au fost aprobate doar 220.

Specialiștii estimează că România are în prezent aproximativ 8.000 de urși, o cifră considerată foarte mare, având în vedere incidentele frecvente raportate cu urși în localități și pe drumuri montane, inclusiv tragedia recentă din Bucegi.

Probleme cu relocarea urșilor

„Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România”, a afirmat Fechet, menționând că a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru gestionarea acestei probleme. Ministrul intenționează să propună un nou ordin privind cotele de prevenție și intervenție, similar cu cel de anul trecut, care să permită împușcarea a 500 de urși.

Oficialul a mai declarat că urșii care se apropie la o distanță de unu sau doi kilometri de așezările umane trebuie gestionați pentru a proteja viața oamenilor. „Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Relocarea nu dă rezultate”, a spus ministrul, explicând că relocarea doar mută problema dintr-o zonă în alta. El a dat exemplul gestionarii unui fond de vânătoare care a relocat peste 100 de urși în ultimii ani, fără succes.

În cazul recent al tinerei ucise de urs, politicianul a menționat că ursul nu era relocat și nu purta crotaliu. De asemenea, se pare că era o femelă fără pui, deci nu a atacat pentru a-și proteja puii. Ministrul a solicitat investigarea dacă ursul suferea de vreo boală care ar fi dus la acest comportament deviant.

Detalii despre atacul ursului

Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a oferit detalii despre tragedia din Bucegi. El a explicat că ursul a atacat tânăra pe potecă, trăgând-o în vegetația de lângă potecă și aruncând-o într-o prăpastie. Ursul a coborât după ea, iar o persoană martoră a sunat la 112, declanșând operațiunea de salvare. Din păcate, victima a avut leziuni incompatibile cu viața.

Echipele de salvamontiști au avut dificultăți în extragerea trupului din prăpastie din cauza terenului dificil și a prezenței constante a ursului. Sabin Cornoiu a subliniat că este regretabil că animalele vin atât de aproape de traseele turistice și speră că măsurile necesare vor fi luate pentru siguranța turismului montan.

Ministerul Mediului urmează să propună măsuri suplimentare pentru gestionarea populației de urși, inclusiv un proiect de lege care să permită împușcarea urșilor care se apropie prea mult de așezările umane. Scopul este de a preveni atacurile asupra oamenilor și de a asigura siguranța în zonele montane și în localități.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.