Curtea Constituțională a primit azi o contestație împotriva deciziei BEC de a accepta candidatura lui Nicușor Dan la președinție, urmând să pronunțe o decizie până mâine, la ora 14.00.
„Astăzi, 10 martie 2025, a fost înregistrată la Curtea Constituțională contestația formulată de domnul S.C.A. împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D/9.03.2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului DAN Nicușor-Daniel și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025”, se arată într-un comunicat de presă remis de CCR.
Contestația poate fi citită integral aici:
CCR – Contestatie candidatura Nicusor Dan
Curtea mai precizează că va soluționa sesizarea până marți, 11 martie 2025, ora 14.00.
În contestaţie se precizează că, deşi primarul Capitalei a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu fosta Securitate, CCR este obligată să verifice veridicitatea aspectelor înscrise în acest document, când planează dubii asupra lor, cu atât mai mult cu cât în 2022 s-a dovedit, în mod definitiv, că un fost preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost turnător la Securitate.
„În concret, la data de 10.06.2024 a circulat în spaţiul public un document prin care s-a arătat că domnul Nicuşor Dan, la vârsta de 17 ani, ar fi făcut poliţie politică. Documentul furnizat presei se numeşte «Raport privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia, cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică». El este calificat drept «Strict Secret» şi a fost întocmit într-un exemplar unic”, se menţionează în contestaţie.
Potrivit News.ro, primarului Capitalei i se mai reproşează „refuzul sistematic de a pune în executare hotărârile judecătoreşti, care este de natură a submina puterea judecătorească în structura tripartită a statului de drept şi implicit funcţionarea optimă a acestuia”.
„Ori candidat care aspiră să devină preşedinte al României are obligaţia de a promova integritatea sistemului democratic şi a instituţiilor fundamentale, de a respecta caracterul democratic al statului şi valorile şi principiile pe care acesta se întemeiază, iar nu un exemplu negativ care sporeşte neîncrederea publicului în efectivitatea justiţiei”, se arată în sesizarea depusă la CCR.
Editor : B.P.