Românii sunt așteptați duminică, 1 decembrie, la alegerile parlamentare, pentru a-și alege reprezentanții în Camera Deputaților și Senat. Alegerile au loc într-un context complicat pentru România, iar presa străină le numește „cele mai importante alegeri din ultimii 35 de ani”. 39 de partide și 19 organizații ale minorităților s-au înscris în cursă. Secțiile de votare din țară se deschid duminică dimineață, la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Românii din diaspora au la dispoziție pentru a vota două zile, sâmbătă și duminică.
Câți candidați s-au înscris la alegerile parlamentare 2024
La alegerile parlamentare 2024 s-au înscris 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale. PSD are 636 de candidați, cel mai mare număr. Urmează S.O.S. România cu 636 de candidați, PNL, cu 630 de candidați, AUR, cu 621, Forța Dreptei cu 619, UDMR cu 596 de candidați şi USR, cu 589 de candidaţi. Vezi aici lista completă a candidaților la alegerile parlamentare.
Cum și unde se votează la alegerile parlamentare 2024
Alegătorii primesc un singur buletin de vot, pe care se regăsesc listele de candidați din partea partidelor politice și candidați independenți înscriși în cursă pentru un loc în Parlament.
În România, alegătorii pot vota la secția unde sunt arondați:
- În localitatea de domiciliu, dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viză de flotant la birourile pentru evidența populației pentru înregistrarea reședinței, pe liste permanente;
- În localitatea de reședință (acolo unde au viza de reședință);
- Pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primărie (printr-o solicitare depusă personal sau prin poștă) cu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru înscrierea în Registrul Electoral.
- Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință.
- În cazul în care alegătorul are viză de flotant, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanente, fie unde are reședința, pe liste suplimentare, dar nu în ambele.
- În orice altă secție de votare, în afara localității unde alegătorul are reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ, care este o circumscripție.
- La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliu sau reședința în străinătate.
Pentru a putea afla către ce secție de votare să te îndrepți poți intra pe site-ul Autoritatea Electorală Permanentă, la secțiunea Registrul Electoral. Aici vei introduce CNP-ul, numele de familie și există deja bifa tipului de alegeri: alegeri parlamentare 01.12.2024, după care îți este afișată locația unde poți merge la vot.
Miza alegerilor parlamentare 2024
Alegerile parlamentware de duminică au o miză uriașă, în condițiile în care Curtea Constituțională a decis renumărarea voturilor de a primul tur al alegerilor prezidențiale, iar în finală a ajuns un candida cu vederi anti-UE, anti-NATO și cu simpatii legionare.
România este o republică semi-prezidențială cu un șef de stat și un șef de guvern, organizată conform principiului separației puterilor în stat (legislativă, executivă și judecătorească). Parlamentul adoptă sau respinge Legi, numește membrii Guvernului și ai altor instituții cruciale democrației și poate răsturna guverne prin moțiuni de cenzură. Documentele care trec de Parlament trebuie aprobate și de președinte.
Sistemul electoral este unul proporțional, membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul national sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții. Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile parlamentare 2024
- Se înscrie sintagma „SENATULUI” sau „CAMEREI DEPUTAŢILOR”, după caz și data votării.
- Se înscrie denumirea integrală a partidului politic, a alianţei politice, a alianţei electorale, a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale sau, după caz, sintagma „candidat independent”.
- Se înscrie semnul electoral: între denumirea partidului politic, a alianţei politice, a alianţei electorale sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi semnul electoral se păstrează o distanţă de cel puțin 3 litere.
- În patrulaterele destinate candidaturilor independente nu se imprimă semne electorale.
- Se înscriu prenumele și numele candidaţilor pentru funcția de senator sau deputat, după caz, pe două coloane, iar în cazul alianţelor și apartenenţa politică prin denumirea abreviată a partidului politic, după care patrulaterul se închide.
- În dreptul fiecărui candidat se înscrie numărul de ordine corespunzător din lista de candidați depusă de formațiunea politică.
- Pentru fiecare candidat independent se imprimă câte un patrulater distinct, în partea finală a buletinului, de vot; aceștia vor fi înscriși în buletinul de vot în ordinea înregistrării candidaturilor.
Editor : M.B.