Acasă Noutăți Alegeri locale și europarlamentare. Cum afli la ce secție poți vota

Alegeri locale și europarlamentare. Cum afli la ce secție poți vota

de Comunicatul
0 comentariu
Alegeri locale și europarlamentare. Cum afli la ce secție poți vota
Alegeri locale și europarlamentare. Cum afli la ce secție poți vota

Românii sunt așteptați la urne duminică, 9 iunie, pentru a vota în cadrul alegerilor locale și europarlamentare. Ei pot merge la secțiile de vot între orele 7.00 și 22.00.

Pentru alegerile locale, cetățenii pot vota la secția arondată conform domiciliului sau reședinței lor. Votul în străinătate nu este permis pentru aceste alegeri.

Pentru locale, există liste speciale complementare care includ cetățenii UE cu reședință în România, permițându-le să voteze pentru autoritățile locale, conform Expert Forum.

Pentru a putea vota la adresa de reședință, alegătorii trebuie să obțină dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor (până la 10 aprilie inclusiv). De asemenea, alegătorii se pot înscrie în Registrul Electoral cu adresa de reședință cel târziu cu 45 de zile înainte de scrutin, pentru a vota pe listele permanente de la reședința lor, cu condiția ca reședința să fie înregistrată cu 60 de zile înainte de alegeri. În cazul în care nu se înscriu în registru, alegătorii pot vota fie la domiciliu, fie la reședință.

Europarlamentare 2024: Secţiile de votare s-au deschis în Italia. Cine mai votează sâmbătă

Unde pot vota la alegerile locale 2024

Alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință, dacă este cazul:

  • în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței
  • în localitatea de reședință (unde au viza de flotant)
  • pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor (25 aprilie), dar doar dacă au obținut dovada reședinței cu 60 de zile înaintea datei alegerilor – adică până cel târziu pe 10 aprilie (inclusiv). În acest caz, vor fi radiați de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu și îşi exercită dreptul de vot la scrutinul pentru care au solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă numai în circumscripţia electorală unde îşi au reşedinţa.

Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente.

Ei pot vota în localitatea de reședință doar dacă și-au stabilit reședința cu șase luni înaintea datei alegerilor. Dacă nu s-au încadrat în această perioadă, pot vota doar la adresa de domiciliu.

Alegătorul respectiv nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința, sau invers. Votul multiplu este infracțiune prevăzută de Codul Penal, notează hotnews.ro

Harta interactivă – Unde pot vota românii din străinătate la alegerile de mâine

Unde pot vota la alegerile europarlamentare 2024

În schimb, pentru alegerile europarlamentare care sunt organizate tot pe 9 iunie, se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.