Acasă Noutăți Alegeri locale în Republica Moldova. Prezență la vot de 41,4%. Primarul în funcție al Chișinăului, favorit pentru un nou mandat

Alegeri locale în Republica Moldova. Prezență la vot de 41,4%. Primarul în funcție al Chișinăului, favorit pentru un nou mandat

de Comunicatul
0 comentariu

Urnele s-au închis în Republica Moldova duminică seară, la ora 21:00, mai puţin de jumătate din totalul cetăţenilor de pe liste prezentându-se la vot, transmite Agerpres. Rata de participare este similară cu cea de la alegerile locale precedente, din 2019. Rezultatele parțiale ale numărării voturilor la Chișinău îl dau favorit pe actualul primar, Ion Ceban.

ACTUALIZARE Actualul primar al Chişinăuui, Ion Ceban, a obţinut cele mai multe voturi în urma centralizării rezultatelor de la 110 din totalul celor 305 secţii de votare din capitala Republicii Moldova, anjunță Agerpres.

Potrivit datelor parțiale centralizate de Comisia Electorală Centrală, Ceban, care candidează din partea Mişcării Alternativa Naţională, al cărei preşedinte este, a fost susţinut de 42.936 alegători, respectiv 52,79% din totalul cetăţenilor care şi-au exprimat dreptul de vot în Chişinău.

Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 21.997 alegători (27,04%).

Pe poziţia a treia se află candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, cu 3.694 voturi (4,54%), iar pe locul al patrulea – Victor Chironda din partea Platformei Dreptate şi Adevăr, cu 3.063 voturi (3,77%).

La alegerile locale de duminică, la primăria Chişinău au candidat 27 de persoane.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu va obţine majoritatea simplă, primii doi clasaţi se vor califica în turul al doilea.

Știrea inițială

Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) după încheierea procesului de votare arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, doar 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea zece reprezintă 41,4%.

Rata de participare la vot la nivel naţional este similară cu cea din 2019, când a fost înregistrată o prezenţă la urne de 41,68%.

În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%, numărul votanţilor fiind de 266.947.

Alegătorii au putut vota până la ora 21.00.

Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la vot într-o localitate trebuie să depăşească 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar în cele 898 de localităţi ale Republicii Moldova, este desemnat câştigător candidatul care întruneşte 50%+1 din voturi. În cazul absenţei unei majorităţi simple, primii doi concurenţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, se califică în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.

În Registrul de Stat al Alegătorilor din Republica Moldova sunt înscrise 3 302 399 de persoane, dar listele acestui scrutin au cuprins 2 762 125 de cetăţeni cu drept de vot. Diferenţa o reprezintă persoanele care au cetăţenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă (273 112 de persoane) şi cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova (267 162 persoane).

Editor : B.P.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.