Acasă Noutăți Alegeri 2024. Orașul în care niciun român nu a fost ales în Consiliul Local

Alegeri 2024. Orașul în care niciun român nu a fost ales în Consiliul Local

de Comunicatul
0 comentariu

Potrivit rezultatelor postate pe site-ul rezultatevot.ro, UDMR a câştigat Consiliul Local Sfântu Gheorghe cu 78,84% din sufragiile electoratului, în timp ce PSD a atins 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28%, iar celelalte două formaţiuni maghiare, Alianţa Maghiară din Transilvania şi Forţa Civică Maghiară, sub 3%.

“Asta înseamnă că pentru prima dată din ultimii 100 de ani, în Consiliul Local din municipiul Sfântul Gheorghe se pare că vor fi doar consilier de la UDMR”, a declarat primarul Antal Arpad, care a obţinut cel de-al cincilea mandat pe lista Uniunii, cu 83% din voturile celor prezenţi la urne.

Acesta a mai adăugat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va propune “partidelor democratice”, respectiv PSD, PNL şi USR să accepte să formeze un consiliu consultativ, deoarece consideră că este important să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii comunităţii româneşti din municipiu.

“Vreau să transmit către românii din municipiu Sfântul Gheorghe că o să-i reprezint în următorii patru ani, cu atât mai mult cu cât cifrele din acest moment arată că în Consiliul Local Sfântu Gheorghe nu va trece pragul niciun partid românesc (…) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide româneşti în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraş, să nu fie reprezentată în Consiliul Local. Tocmai de aceea în cursul acestei după-amiezi o să caut acele persoane care au fost pe primele locuri pe listele celor trei partide democratice – USR, PSD şi PNL şi o să le invit să formeze un consiliu consultativ lângă Consiliul Local. O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc să am un dialog cu aceste şase persoane şi înainte de a lua decizii importante pentru oraş, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituţii de învăţământ, de cultură şi aşa mai departe, o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuşi un dialog instituţional între Primărie şi reprezentanţii comunităţii româneşti”, a declarat Antal Arpad.

Preşedintele USR Covasna, Dulanyi-Balogh Szilard, a menţionat, într-o declaraţie de presă, că mulţumeşte primarului pentru ofertă, dar va declina invitaţia.

“Îi felicit pe toţi participanţii şi pe actualul şi viitorul primar. Ce se va întâmpla cu noi în viitorul apropiat, după această înfrângere, va fi o decizie personală, iar despre asta vom vorbi la momentul potrivit. Mă bucură să am orice conversaţie constructivă, oricând, oriunde, care este în beneficiul comunităţii, dar spun aici şi acum că mulţumim pentru oferta primită prin intermediul mass-mediei de a participa la consiliul consultativ care urmează să se înfiinţeze lângă Consiliul Local, cu rol pur consultativ, dar eu, cu respect, o să declin această invitaţie”, a declarat liderul USR Covasna.

Preşedintele PSD Covasna, Bogdan Barbu, a declarat, pentru AGERPRES, că este pentru a doua oară, consecutiv, când social-democraţii nu reuşesc să intre în Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi consideră că situaţia trebuie reevaluată.

La rândul său, preşedintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a declarat, pentru AGERPRES, că prezenţa scăzută la vot a românilor, dar şi lipsa de unitate a acestora au condus la această situaţie.

“Se pare că noi, românii din Sfântu Gheorghe, nu înţelegem ce avem de făcut. Din păcate, voturile s-au împărţit între partide. Şi pe mine mă doare, nu îmi convine situaţia. Eu am spus de mai multe ori că e nevoie de o strategie, că nu trebuie să mai repetăm greşeala de acum patru ani când am obţinut un singur loc de consilier local şi că e nevoie de o listă comună de candidaţi. Chiar eu am iniţiat de două ori aceste discuţii, teoretic au fost de acord, dar practic nu s-a concretizat”, a afirmat Olimpiu Floroian.

În ultimii patru ani, în Consiliul Local Sfântu Gheorghe a fost un singur consilier de naţionalitate română, Liviu Comăneci, ales pe lista PNL. 

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.