Acasă Noutăți A murit astronautul care a realizat celebra fotografie cu Pământul care răsare de pe Lună. La 90 de ani, William Anders pilota avionul

A murit astronautul care a realizat celebra fotografie cu Pământul care răsare de pe Lună. La 90 de ani, William Anders pilota avionul

de Comunicatul
0 comentariu

Generalul-maior în retragere William Anders, astronautul care a participat la misiunea Apollo 8 în 1968 şi care a realizat celebra fotografie „Earthrise” („Răsăritul pământului”) – făcută de pe orbita Lunii – a murit vineri, când avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit în apele de lângă Insulele San Juan în Statul Washington. Bărbatul avea 90 de ani.

„Familia este devastată”, a afirmat fiul său, Lt. Col. Greg Anders, în retragere din forţele aeriene, care a confirmat decesul pentru Associated Press, potrivit News.ro.

„A fost un pilot grozav şi ne va fi teribil de dor el”, a mai spus Greg Anders.

O informaţie potrivit căreia un avion de tip mai vechi s-a prăbuşit în apă şi s-a scufundat în apropierea extremităţii nordice a insulei Jones a venit în jurul orei 11:40, a declarat şeriful din comitatul San Juan, Eric Peter.

Doar pilotul se afla la acel moment la bordul avionului Beech A45, potrivit Asociaţiei Federale de Aviaţie.

„Ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva”

William Anders
William Anders a participat la misiunea Apollo 8 în 1968. Foto: U.S. Naval Institute

Fostul astronaut a spus că fotografia „Earthrise” era cea mai semnificativă contribuţie a sa la programul spaţial, având în vedere impactul ecologic pe care l-a avut, împreună cu asigurarea faptului că modulul de comandă şi modulul de serviciu Apollo 8 funcţionează.

Senatorul de Arizona Mark Kelly, care este şi el astronaut pensionar al NASA, a scris pe platforma socială X: „Bill Anders ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra planetei noastre şi asupra noastră cu celebra sa fotografie Earthrise de pe Apollo 8. El m-a inspirat pe mine şi generaţii de astronauţi şi exploratori. Gândurile mele sunt alături de familia şi prietenii lui”.

William Anders a spus într-un interviu din 1997 că nu a crezut că misiunea Apollo 8 este lipsită de riscuri, dar că există motive naţionale, patriotice şi de explorare importante pentru a merge mai departe. El estimase că există aproximativ şi riscul ca echipajul să nu se întoarcă. Anders a explicat că bănuia că Cristofor Columb a navigat având şanse mai slabe.

Anders a povestit odată experienţa ca parte a unui documentar BBC despre misiune. Şi-a amintit cum Pământul arăta fragil şi aparent nesemnificativ din punct de vedere fizic.

Editor : B.P.

You may also like

Despre noi

Comunicatul.ro este o platforma de stiri actualizate o data la cateva ore.

Articole recente

Generale

Noutăți

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

De interes

© 2022 Toate drepturile rezervate.